Отпускат 250 000 лв. за проекти на читалища в пет области

4790
Отпускат 250 000 лв. за проекти на читалища в пет области
Снимка: Pixabay

Фондация „Пловдив 2019“ отпуска 250 000 лева за реализиране на иновативни проекти на читалища от целия Южен централен район за планиране, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Това съобщи Станислава Ташева, мениджър проекти и събития във Фондацията, пред "Фокус".

Тя разясни, че важно изискване е финансирането от страна във Фондация „Пловдив 2019“ по съответния проект да бъде до 80 %.

Съветниците във Варна одобриха годишната програма за читалищата

Годишната програма за развитие на читалищата в община Варна за 2017 г. одобриха общинските съветници от ПК „Култура и духовно раз...

„Сложили сме таван за исканите от фондация „Пловдив 2019“ средства за един проект – 5000 лева, но не сме ограничили броя на проектите, с които може да кандидатства едно читалище. Това може да бъде повече от един проект“ обясни Ташева. Тя посочи, че читалищата са проектен партньор на Фондацията от самото създаване на Апликационната книга, с която Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019“. „Бихме искали да ги включим активно по един наистина включващ начин. Направлението, което сме обявили на отворената покана е „Читалища: общностно участие и иновации“. Това ще рече, че искаме да приканим хората да направят тази връзка с читалищата, да влязат отново в тези културни институции, да ги използват като центрове за култура, за образование, за взаимодействие, дори и за социално предприемачество, и да бъдат използвани иновативни методи за работа в проектите на читалищата“, коментира Станислава Ташева.

Проектните предложения с направление „Читалища: общностно участие и иновации“ могат да се подават до 31 януари 2018 година. „След това жури ще оцени всички проектни предложения и ще ги класира съобразно методиката за оценка, съобразена с критериите на „Европейска столица на културата“ и съответно с изискванията на проекта „Читалища“, който също е част от нашата Апликационна книга. Надяваме се да имаме разнообразни и интересни предложения, тъй като предложената възможност е наистина сериозна“, каза още Ташева.

Тя посочи, че Фондация „Пловдив 2019“ е организирала първоначален форум с читалищата, по време на който са се осъществили срещи с множество представители на културните институции. „Те с нетърпение очакваха подобна възможност, защото знаем че винаги интересни и иновативни проекти са свързани с финансова подкрепа. Сега сме щастливи, че точно в нашата програма ще може да предоставим тази ръка за подкрепа, за да запалим новата искрица в читалищната дейност“, коментира още мениджърът по проекти и събития към Фондация „Пловдив 2019“.

Станислава Ташева подчерта, че с времето читалищата са се доказали като средища за включване на публики и основни центрове на общността. „Проектът „Европейска столица на културата“ цели точно това – включване на публики, работа с местната общност и устойчиви резултати за самия град“, добави тя.

Субсидията за читалищата - начин на употреба*

"Една трета от читалищата в България са фантоми, не работят и източват пари като неправителствени организации". Това са думи не на кого...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com