С протест жители на девински квартал искат чиста вода от извор „Балдаран“ (СНИМКИ)

8708
С протест жители на девински квартал искат чиста вода от извор „Балдаран“ (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Плакати с надписи: „54 години дискриминация стигат“, „Освен корпорации има и народ“, „Бъдеще за Настан с чиста питейна вода“, „Ние не сме партийно обвързани“, „Основно искане – включване на кв. Настан от извор Балдарана“ издигнаха пред областната управа в Смолян днес жители на девинския квартал Настан. Те внесоха и подписка, подкрепена от над 500 души.

Представители на Инициативния комитет „Бъдеще за Настан“ протестираха заради лошото качеството на водата.

„Не сме политически оцветени и нямаме никакви политически пристрастия. Просто сме дошли да защитим интересите на квартал Настан за човешко право - хубава питейна вода и хубав водопровод. Кварталът ни е на 5 км от Девин, в него живеят прекрасни хора, но с много лош водопровод - на повече от 50 години, с етернитови тръби, които са опасни за човешкото здраве, а водата ни е много варовита. Призовавам всички политически партии, заставайки пред нас и обещавайки ни нещо, да го изпълнят, защото сме се наслушали от години на обещания“, заяви пред журналисти Галя Пашова – председател на инициативния комитет „Бъдеще за Настан“. 

Местните хора имат нужда от нов вътрешеня водопровод. За него има изготвен проект и сметката показва, че нужната за целта сума е близо 6 милиона лева.

„Водопроводът на Балдаран се намира на 600 метра от Настан. Затова искаме всеки, кой с каквото може, да ни помогне, защото кварталът ни има история, ще има и бъдеще“, посочи още Пашова.

По думите на Ясен Низамов - независим общински съветник, който подкрепя исканията на хората, мнението и на "ВиК", и на кмета на община Девин е, че водата става за питейни нужди.

„Но на всички ви е известно, че в Родопите не съществува извор, дере, поток, което не става за питейни нужди. Въпросът е обаче дали той става за краткотрайни питейни нужди и ако пие дълги години такава калцирана и карбонатна вода, какво се случва с неговия организъм? Това може да се види най-лесно в светлия отвор на всички изградени водни инсталации на къщите, че е затворен. Ние не отричаме, че е питейна, но тя е калциево-карбонатна питейна. При дългосрочна употреба запушва бъбреци, създава здравословни проблеми по щитовидни жлези, жлъчки. Създава и финансови затруднения, защото хората от Настан купуват от магазините питейна вода  на цена, като че ли са квартал на Варна, а водопроводът е на 600 метра от тях“, обясни Низамов.

Настанци искат просто 3 литра в секунда питейна вода от този извор „Балдаран“, чийто дебит е 60 литра в секунда.

„Целият град Девин пие от тази вода. Просто трябва да се пренасочи тръбата и да се захрани кв. Настан“, категоричен е Низамов.

От инициативния комитет взели проби от реката и от извора, които дали за изследване в лаборатория.

„За съжаление се оказа, че реката е с малко по-добри показатели, отколкото е изворът, в който има повишени количества калций, карбонат и сулфат. Провеждали сме с областния управител среща, той каза: "Аз нямам против, но нещата са в ръцете на вашето местно управление". Провеждани са от инициативния комитет срещи с кмета на община Девин. Към момента те не се развиват в положителна насока. През бившия кмет се предприемат някои действия и се разработва проект за външна довеждаща и вътрешна реконструкция на водопровода в Настан. Този проект е стопиран миналата година май месец. Спряна е процедурата за възлагане, а в кв. Настан имат нужда от чиста питейна вода и това трябва да се случи“, допълни съветникът.

Според Роман Чавдаров не се знае истината за кв. Настан.

„През 1968 г., при построяването на миньорско селище трябваше да се осигури вода. Става въпрос за Хидровъзел Девин, при който се построи ВЕЦ "Девин". Тогава за временно строителство е осигурено на миньорското селище вода от рибарник, а за трети прозорец - за миньорите, е нужна промишлена вода. Тази промишлена вода се намира на спирката до реката. След извършване на строителните дейности остава водоемът, за който е направена контра стена от река Широколъшка, за да влиза повече вода за промишлени цели. След като приключват строителните работи, включват директно промишлената вода във водоем Настан. Това са 50 години и ние пием тази мръсна и отровна вода. Потърпевши в квартала са много. До ден днешен проблемът е нерешен. Водоемът даже попада в частна собственост. Не е санитарно охраняем. Покрай него хората си сеят картофи и фасул, пръскат ги с химия. Това е истината за Настан. Проблемът трябва да се реши в най-скоро време“, обобщи Чавдаров.

Той каза, че до 30-ти юли трябва да бъдат заявени концесиите и молят управляващите да определят три литра в секунда за Настан.

Жителите на Настан са категорични, че те търсят решение на проблема до край. Готови са да блокират и основния път, който свързва Доспат с Девин, Пловдив и Смолян. Води също към природните забележителности Дяволското гърло, Ягодинска пещера, Орлово око, Вълчи камък.

„Каквото е необходимо от наша страна по законен път ще го направим запознати сме с проблема той е належащ и трябва да бъде решен“, каза пред протестиращите зам.-областният управител Младен Исаев.

„Ние сме от един месец сме тук и няма как да решим проблем, който стои 54 години. Областният управител Стефан Сабрутев, като председател на ВИК асоциацията е запознат с проблема, който бе обсъден и на заседание на асоциацията и се търси решение“, допълни Исаев.

Справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че през септември 2019 г. община Девин открива процедура за избор на изпълнител, който да изгради вътрешния водопровод на квартала с прогнозна стойност над 4,7 млн. лева без ДДС (5,7 млн. лв. с ДДС). Условието в документацията е, че обектът ще бъде изпълняван поетапно в зависимост от частта на осигуреното финансиране.  

Пояснява се, че ако не бъде сключено споразумение между община Девин и МРРБ или друг източник, в резултат на което не може да бъде осигурено финансиране за строително-монтажните работи, предмет на поръчката, договорът с избрания Изпълнител ще бъде прекратен без предизвестие. В случай, че община Девин осигури частично /поетапно финансиране за строително-монтажните работи, ще уведомява изпълнителя за осигурения финансов ресурс за всеки етап и за видовете СМР, които трябва да се изпълнят.

През май месец миналата година поръчката е стопирана от кмета. В мотивите пише, че като се има предвид неосигуреното финансиране, обявеното извънредно положение и тежкото финансово положение на община Девин, възложителят не може да осигури финансиране за изпълнение на поръчката по причини, които не е могъл да предвиди.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян