Скандал с кмета на Смолян - заради регионален вестник

6212
Скандал с кмета на Смолян - заради регионален вестник
Снимка: Анита Чолакова

Остър спор, касаещо състоянието на регионална медия, избухна в град Смолян. Става въпрос за изданието "Отзвук", чийто главен редактор и бивш зам.-областен управител на Смолян Зарко Маринов пръв откри публично огън по адрес на кмета на града Николай Мелемов.

Според Маринов, Мелемов наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на "Отзвук“, като градоначалникът издал заповед, в която да се поканели и служители на МВР. Изземването трябва да стане на 26 април, казва Маринов.

ЧСИ продава знакови сгради на Смолян за дълг по скандален договор

Сградите на Младежкия дом и Журналиста са обявени за продан от частен съдебен изпълнител по вземане на консорциум „Светлина&ldquo...

Версията на Маринов

Бившият зам.-управител на Смолян твърди, че Мелемов изпратил предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем още на 31 януари. Договорът бил сключен след проведен търг на 11 март 2014 година за срок от 5 години. Както в предизвестието, така и в заповедта си кметът не е посочил никакви мотиви за преждевременното изземване, жалва се Маринов, като веднага добавя следното нещо: "А като основание за предсрочно прекратяване на договора е посочил единствено стандартна клауза, предвиждаща възможността за прекратяването му с едномесечно предизвестие по желание на една от двете страни".

На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но кметът не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол, казва още Маринов, като добавя, че в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 година, приета от общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора и имало отхвърляне на докладна записка от съвета за скъсване на договора.

Позицията на Мелемов

Кметът на Смолян отчете изпълнена 50% от управленската програма

Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50%, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, който отчете пред смолянчани двете год...

В свой официален отговор на твърденията на Маринов, кметът на Смолян изрично подчертава, че в. „Отзвук“ не е публикувал отговора му, а само позицията на главния си редактор.

Кметът посочва, че "в бр. 11 с дата 8-11.02.2018 г. на първа страница на в-к "Отзвук" е публикуван материал със заглавие "Кметът на Смолян гони "Отзвук" от редакцията". Същата статия, която ме злепоставя пред обществото, е публикувана и в електронния сайт на "Отзвук".

Градоначалникът разкрива и любопитна подробност за договора – той бил за наем от 26,5 кв. метра, като наемът е 120 лв. без ДДС. "Оставям на гражданите на Смолян да преценят дали на тази площ може да се съхраняват всички броеве на вестника, да работят всички служители, да се подготвя вестникът и да се съхранява доста инвентар, включително три броя печатарски машини", коментира Мелемов. И е категоричен - "Отзвук" ползва "бившият паричен салон, санитарни възли и общи части, където се намират ползваните от редакцията офиси 1 и 2, в това число и помещение № 15 с площ 76.68 кв.м., находящо се в подземен паркинг. Второто помещение № 15, където съхранявате 3 броя печатарски машини, както и други Ваши вещи използвате без правно основание", добавя Мелемов.

Кметът на Смолян изрично казва, че Маринов е предупреждаван за това, но не е обърнал внимание – затова и се стигнало до кметската заповед за прекратяване на договора. Мелемов твърди и, че дори за 26-те кв. метра не е плащан системно наем навреме и дава пример с официално писмо (ДЛ 000601/21.01.2016 г.) за това – не е бил плащан наем за месеците април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември, декември 2014, както и януари, февруари, март, април, май, юни и юли 2015 година. "Следва издадена заповед за изземване на ползваните от вас площи. Чак след нея и дълги преговори наемната цена е заплатена", уточнява кметът на Смолян.

Експерт: 70% от българите не знаят как да проверят дали дадена информация е истина

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация. Това каза координаторът в Националния център за безоп...

"В заключение желая на Вас и ръководената от Вас медия дълголетие, творчески успехи и бързо намиране на подходящо помещение, в което да продължите да творите", казва още Мелемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян