2 500 бежанци от Украйна са настанени в хотели у нас

2972
2 500 бежанци от Украйна са настанени в хотели у нас
Снимка: Getty Images

В държавни и общински структури са настанени около 1 100 украински бежанци, или около 15% от общия брой пристигнали. В хотели са настанени около 2 500 души. Това заяви полковник Валери Рачев, един от членовете на Оперативната координационна група, създадена в помощ на хората, бягащи от войната в Украйна.

„Каквито и цифри да се фиксират, не са абсолютно достоверни. В числата не влизат украинците, които директно са си запазили хотел и са си отишли там като туристи“, обясни той.

Над 2,5 милиона души са напуснали Украйна от началото на руската инвазия

Броят на хората, избягали от Украйна след началото на руското нашествие, вече е над 2,5 милиона обявиха от ООН. Според службата на върх...

Полковник Рачев добави, че предстоят съдбоносни моменти в Украйна и очакванията на ЕС са между 2.5 и 6.5 милиона души да напуснат страната. Прогнозите на ООН са 4.5 милиона души да напуснат Украйна.

Той добави, че разплащането с тези, които приемат и настаняват украинци в хотели и в регистрирани туристически обекти, ще започне на 1 април и ще е за периода от 24 февруари до края на март. „Плащане ще се извършва всеки месец, като е създадена специална финансова група под ръководството на Министерство на туризма“, обясни той.

Според полковник Рачев трябва да се подготвим за ново цунами от украински бежанци, които могат да дойдат във всеки един момент. „Няма основание за отпускане. Задачата ни е да се подготвим с временни центрове за разпределение и настаняване. Ние няма да повторим историята да разпъваме палатки в нивите“, увери полковникът.

Рачев предупреди, че ако системата не започне да работи, ще имаме проблем. „Министерският съвет дефинира целите, ние определяме как те могат да бъдат постигнати, съгласуваме го с премиера, а след това се поставят задачите на работните групи“, обясни полковник Рачев.

„Никак не е лесно да се работи по този начин, защото у нас всичко е йерархия. Някъде тръгваме бързо, някъде тръгва по-бавно, а някъде въобще на тръгваме“, коментира той. И добави, че най-малко за три месеца ще се работи по тази схема, а след това ще се мисли какво да се прави в зависимост от ситуацията.

Румен Радев призова за по-добра координация и повече ангажираност около бежанската криза

Украинските граждани трябва да ползват всички права, които и българите. Това каза президентът Румен Радев, който е на посещение в Русе....

„Местните власти ще разчитат на бюджета си, няма напрежение“, увери Калина Константинова и заяви, че ще започне обсъждане и за сериозна подкрепа от ЕС.

По думите ѝ БЧК и неправителствените организации са ключов участник на терен. „Прекрасно е, че българите са отворили сърцата и домовете си, но като държавата трябва да бъде направена сигурна рамка за настаняването на уязвимите групи от Украйна. Много е трудно да се заяви, че биха се подпомогнали усилията на всеки, който отвори дома си“, каза Константинова.

Красимира Войничкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, която ще координира действията на Оперативната група с неправителствените организации, благодари на всеки един граждани и организация, които евакуират, настаняват, отварят вратите си, правят дарителски кампании за украинските граждани. Тя разчита на всички медии да популяризират и сайта, и горещата линия за помощ на украинските бежанци.

„От следващата седмица в страната и на границата хората ще могат да поддават заявление за статут за временна закрила. Всеки украински гражданин, който е заявил желание и се регистрира, ще получи документите веднага и ще има право на подкрепа,“ увери Войничкова.

Областните дирекции на МВР също ще отпускат заявление със статут на временна закрила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com