96-годишен скиор посрещна министъра на туризма в Пампорово

3737
96-годишен скиор посрещна министъра на туризма в Пампорово
Снимка: Министерство на туризма

"Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон." Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово. Министърът информира още, че от началото на този зимен сезон анализите показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на 100. Моментните данни сочат, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020 г. / 2021 г. не е изключено спадът да достигне 75%.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на 100 по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на 100.

Скиор в Пампорово прати дете в болница

5-годишно момче пострада тежко на писта в курорта Пампорово. Пострадалото дете е от Москва и било на почивка с родителите си в родо...

Преди инспекцията на ски зоната на Мечи чал най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова и я дари с клонка от смърч като символ на здравето. Спортистът е на 96 г. и още като невръстно дете се е качил на ски. Оттогава практикува всеки ден този спорт, от откриването на сезона до неговото закриване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...