Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет заради лобизъм и репресии

13809
Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет заради лобизъм и репресии
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

Оставката на Висшия адвокатски съвет поискаха адвокати на пресконференция в БТА, посветена на кризата в адвокатурата.

"Ние като обикновени адвокати се чувстваме безпомощни да сменим този Висш адвокатски съвет и нямаме възможност да прекратим практиката членове на ВАдС да извършват безконтролна дейност като лобират за едрия бизнес, като лобират за банките, за частни съдебни изпълнители, като прикриват със своята дейност адвокатите, които участват в корупционни схеми като прикриват адвокатите, които вредят на имиджа на адвокатската професия", заяви адвокат Светлозар Николов.

Адвокат Борислав Вълчев: Адвокатурата е притисната от тежки ограничения

Адвокатската професия е една от най-популярните в България, макар че все пак от миналата година интересът към правото в университетите ...

По думите му ВАдС насочвал репресивната си дейност срещу честните почтени редови адвокати, които се изправят срещу едрия бизнес и срещу властимащите. Той уточни, че нарича ВАдС "репресивен", защото не предприел законодателни инициативи срещу репресиите спрямо адвокати. "Имаше мащабни репресии срещу редови адвокати, включително от държавни органи - на прокуратурата срещу адвокати, на НАП срещу адвокати, на полицията срещу адвокати, станахме свидетели на претърсвания, на изземвания, на арести на адвокати, в нарушение на законодателството", изтъкна Николов.

Адвокат Владислав Янев подчерта, че основно изискване за един адвокат е да бъде свободен, да бъде независим, да бъде смел и да бъде добър професионалист, но според сега действащото законодателство (действащият Закон за адвокатурата и процесуалните кодекси) българските адвокати не могат да бъдат нито свободни нито смели и те не смеят и не могат да реализират изискващата се от тях ефективна защита и да защитават реално правата на българските граждани и те да остават незащитени. Причината според него е в Закона за адвокатурата, според който се провеждат изопачени избори.

"Поради липса на реални, честни и свободни избори в българската адвокатура шепа хора са завзели властта и си я менят непрекъснато като след изтичане на мандатите в единия орган преминават в другия орган. Това води до пълна криза и отчуждаване на управлението на адвокатурата от реалните нужди на българските адвокати и от реалните потребности на обществото", коментира той.

"В България от десетилетия се вихри дълбока и тежка корупционна криза в съдебната система и тези хора, които са завзели властта не само не изпълниха задължението си да посочат нужните мерки за преодоляване на корупционната криза в българската съдебна система, а те дори не посмяха да заявят, че в България има корупция в съдебната система, добави още Янев.

Кризата в българската адвокатура е точно такава, каквато е в българската съдебна система и в българската държавност, посочи адвокат Владимир Шейтанов.

Адвокат Любомир Владикин: Няма контрол върху Висшия адвокатски съвет

В края на февруари (25.02 и 26.02) Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще избере новия си председател. Общо 342-ма адвокати ще гласуват, ка...

"Прокуратурата не е изключение от всеобщата криза на държавността, но тя има своето конкретно значение за ограничаване на българската демокрация и ограничаване на българската демокрация и конституционния принцип за правовата държава", заяви той. По думите му българските граждани, разчитайки на правовата държава и на правовото поведение на държавните институции изведнъж се оказват без защита в съдебна зала пред прокуратура, пред следствие, пред органите на предварителната проверка". Законодателството в момента и актовете му с отношение към адвокатурата или са некачествени или не се изпълняват, категоричен е Шейтанов

Конкретизирайки каква е кризата на адвокатурата той я определи като криза на представителността, криза на доверието и криза на законността.  Шейтанов упрекна управителните органи на адвокатурата, че "българската съдебна реформа минава покрай българската адвокатура". Инерцията, която продължава лишава българското общество от истинска адвокатска защита, лишава от смисъл адвокатската професия, каза още той.

Честа практика става магистрати да отричат реални факти от обективната действителност и да възприемат такива според този или онзи документ, посочи още адвокат Шейтанов и подчерта, че такива ежедневни примери в българската адвокатура има много, но те не са предмет на вниманието на управителните органи.

"Считам, че българската адвокатура заслужава по-компетентна, по-активна и по-отговорна политика и защита на конституционните права на българските граждани и на своите професионални права", добави той.

След бурна реакция на Общото събрание на адвокатите в страната срещу проекта за нов закон за адвокатурата се е стигнало до решение да се изготви нов цялостен законопроект за Закон за адвокатурата.

Бизнесът и синдикатите не искат и да чуят за промените в адвокатския закон

Бизнесът и синдикатите категорично не приемат промените в Закона за адвокатурата и дори заплашиха, че ще напуснат Националния съвет за ...

"Идеята е стара, но номенклатурата я овлядя и изготви проект, който не цели да защити правата на адвокатите и чрез тях правата на българските граждани, а цели да защити номенклатурата", заяви адвокат Янев.

Новият законопроект за адвокатурата би следвало да се изготви от недрата на българската адвокатура. Но притеснението на адвокатите е, че пак ще има загуба на време.

"Досега загубихме 5 - 6 години, за да се стигне до ситуацията "напънала се планината и родила мишка", защото това стана с ретроградния проект на номенклатурата в адвокатурата. И сега се връщаме в изходно положение. В следващите няколко години, докато бъде изготвен законопроектът пак ще бъдем репресирани, ще бъдем подложени на гонения и репресии чрез дисциплинарни производства. Това връщане назад задържа властта на номенклатурата в адвокатурата и поставя адвокатите в ненормално положение", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com