АИКБ твърдо против премахването на преместваемите обекти по плажовете

1527
АИКБ твърдо против премахването на преместваемите обекти по плажовете
Снимка: БГНЕС

Намеренията за премахване от всички плажове на преместваемите обекти ще създаде неоправдан икономически риск и ще навреди на образа на България като туристическа дестинация.

Това се казва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в която са представени над 10 000 компании, осигуряващи работа на над 500 000 души. От асоциацията изразяват безпокойството си от подготвяна сериозна промяна в правилата, определящи стопанисването на морските плажове в страната.

Мазут по плажовете в Несебър и Равда

Спешна проверка след сигнали за замърсяване с мазут на южния плаж в Несебър и централния в Равда направи екип на РИОСВ-Бургас, Регионал...

Туристите сами търсят преместваемите обекти и ако те изчезнат, има риск от запълването на тази празнина от фирми и физически лица от сивия сектор и от ситуация, при която почиващите внасят храни и напитки, закупени от другаде, "което ще ни върне в годините далеч преди 21 век", се казва още в позицията.

Закриването на хиляди обекти да доведе до намаляване на заетостта в черноморските региони, както и ще повлияе негативно на инвестиционния климат по Черноморието, твърдят още от АИКБ.

Публикуваме пълния текст на позицията:

Членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в която са представени над 10 000 компании, осигуряващи работа на над 500 000 души, изразяват безпокойството си от подготвяна сериозна промяна в правилата, определящи стопанисването на морските плажове в страната. Преместваемите магазини и заведения работят на пазарен принцип в условията на конкуренция помежду им и единствената логика за съществуването им е, че към тях има търсене от страна на туристите. Намеренията за премахване от всички плажове на преместваемите обекти с изключение на тези за спортни дейности, ще създаде неоправдан икономически риск в няколко направления.

Двоен стандарт при плажовете застрашава безопасността на летовниците, алармират от БЧК

При разкриването на плажовете има двоен стандарт, който застрашава безопасността на плажуващите. Това стана ясно на кръгла маса, с коят...

Липсата на обекти за храни и напитки там, където са туристите, може да доведе до запълването на тази празнина от фирми и физически лица от сивия сектор, които да предлагат на плажа нерегламентирани храни и напитки. От друга страна, чуждестранните и българските гости, които са на Черноморието без включено изхранване в туристическия пакет, ще са принудени да решат проблема като внасят и консумират на плажа храни и напитки, закупени другаде, което ще ни върне в годините далеч преди 21 век. Всичко това ще навреди на образа на България като туристическа дестинация за качествен туризъм и ще обезсмисли усилията и успехите в последните години за развитие на съвременни видове туризъм като конгресния и голф туризъм, които привличат в страната ни най-висок клас чуждестранни гости.

Като отговорни работодатели сме длъжни да заявим, че подобни промени следва да бъдат консултирани с бизнеса, тъй като е много вероятно закриването на хиляди обекти да доведе до намаляване на заетостта в черноморските региони, които в активния летен сезон са източник на препитание за значителен брой сезонни работници и техните семейства. Това като косвен ефект ще забави устойчивия тренд на намаляване на безработицата в България, която по последни данни от август 2017 г. е на ниво от 6,2% - по-ниско от средното за страните от ЕС.

Не на последно място АИКБ с членуващите в нея браншови камари, които представят ¾ от икономическите дейности в страната, са чувствителни към всяко действие, което би могло да възпрепятства макар и непряко навлизането на сериозни инвеститори в българската икономика.

Решение на проблема с недобрата визия на обектите на някои места може да бъде търсено по примера на добрите практики в европейските морски курорти, чрез въвеждане на типови модули с единна архитектура и/или цветове, а не с тотална забрана на нужни на туристите обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com