АПИ: До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрални пътища

9502
АПИ: До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрални пътища

До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрални пътища, които се финансират от европейските фондове и републиканския бюджет, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров на X годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2015 - България и Западни Балкани", съобщава пресцентърът на агенцията.

Изграждането на магистралния пръстен на страната трябва да завърши колкото може по-скоро, защото автомагистралите са гръбнака в пътнотранспортната схема на държавата и са най-безопасните пътища посочи инж. Лазаров. Неслучайно още през 1971 г. с разпореждане на Министерския съвет е утвърден магистралният пръстен в направленията: София-Пловдив-Бургас-Варна и София-Плевен-Бяла-Попово-Девня-Варна, който е около 1000 километра. Още тогава е взето решение, че са необходими бързи комуникации и връзка между населените места, за да се развива икономиката, каза инж. Лазаров. Близо 40 години по-късно имаме само една цяла магистрала - от София до Бургас. Това са около 360 км, като 116 км от „Тракия" са построени със средства от ОП „Транспорт", предаде КРОСС.

АПИ: Пет нови свлачища са се образували по пътя Асеновград-Чепеларе

Разчистваме свлачищата на път II - 86. Това e пътят от Асеновград към Чепеларе. Там има новообразували се около пет свлачища. Информаци...

През 2015 г. ще завърши изграждането на 75 км от АМ „Марица" - от Оризово до Свиленград, около 52 км от АМ „Струма" - участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, 5-километровата отсечка от „Хемус" между Шумен и Белокопитово, както и участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път /около 3 км/ и Северната скоросна тангента /16,5 км/, които също са с магистрален габарит. Целта ни е с осигуреното финансиране от фондовете на ЕС да се навакса натрупаното през годините закъснение и тежкият и транзитният трафик да преминава по магистралите, заяви председателят на УС на АПИ.

Инж. Лазаров посочи и приоритетните проекти през следващите години, в които се предвижда изграждането на над 350 км нови пътища. Ключовите обекти са тунелът под Шипка, скоростният път Видин-Ботевград /близо 167 км/, магистралата Русе - Велико Търново /около 120 км/, АМ „Калотина" /48 км/, която е с два подучастъка - ГКПП „Калотина" - п. в. „Храбърско" и п. в. „Храбърско" - Софийски околовръстен път, път II-18 Софийски околовръстен път /14,5 км/ - с участъци от бул. „Бъкстон" до АМ „Люлин" и от п. в. „Младост" до АМ „Тракия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com