АПИ май е знаела за идващия провал с е-винетките, търси началници сякаш лови маймуни с трици

18492
АПИ май е знаела за идващия провал с е-винетките, търси началници сякаш лови маймуни с трици
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Минимална работна заплата за началници – това е положението в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) или поне съгласно обявите за работа, които пуска държавната структура.

През почивните дни популярност в социалните мрежи набра обявата за началник отдел "Информационна система и инфраструктура" в Националното ТОЛ управление. Това ще е човекът, който трябва да отговаря за системата за електронните винетки, но и за IT осигуреността на самата тол система. Интересен факт е, че обявата е пусната в предпоследния работен ден на 2018 година, заради което посочената заплата е ... 510 лева! Това е минималната работна заплата, а причина за нея била Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Експерт към АПИ иска 15 000 лв. санкция за фирмата, направила сайта за винетките

IT отделът на Националното тол управление е изготвил подробен доклад до управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура&rdquo...

Друг интересен факт е, че търсенето на такъв началник почва още преди старта на системата на електронните винетки, което подсказва, че може би ръководството на АПИ вече добре си е давало сметка каква буря предстои. Бурята завърши с уволнението на директора на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов, който се прочу с подхода си да бяга от журналистически въпроси, както и с оставката на директора на АПИ инж. Светослав Глосов. Освен тях си тръгнаха още Веселин Давидов, член на УС на АПИ, в чийто ресор е електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, както и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на регионалния министър.

От Нова година обаче минималната заплата в България е 560 лева! Точно толкова предлага АПИ за началник "Планове и проекти" – обява, пусната в края на миналата седмица. А изискванията са чудовищни – задължително висше образование, задължително и опит – поне 4 години, добро познание на нормативната база т.е. известен юридически опит - Закон за администрацията, Закон за държавния служител, Кодекса на труда, Закон за пътищата, Наредба за условията и реда за оценка на изпълнението на служителите в държавната администрация. Тези изисквания ги има и в другите обяви за началници.

Нещата с опита обаче не свършват дотук – АПИ иска и да се познават вътрешните правила на структурата. Отделно специално за началника на "Планове и проекти" задължение е да помага за стратегическото планиране за ценообразуването и управлението на тарифната политика. А началника на IT отдела трябва да отговаря за техническа експлоатация и дейностите по поддръжката, свързани с целия софтуер и хардуер на Електронната система за събиране на таксите за ползване на Републиканската пътна мрежа (РПМ).

Ананиев: Заради грешките на АПИ с винетките, държавата ще загуби между 10 и 30 млн. лв.

Според Настимир Ананиев от Института по пътна безопасност решението да не се глобяват шофьори без винетки до 15 януари е противозаконно...

Извън тези две обяви, малко по-стара е за началник "Контрол и правоприлагане". И там заплатата е минималната стара – 510 лева. А този човек трябва да подпомага директора на Националното ТОЛ управление и да организира и ръководи събирането на пътните такси, както и контрола по санкциониране на нарушителите. Припомняме, че именно АПИ вече има звено, известно като "ТОЛ полиция", а в Националното ТОЛ управление трябва да работят над 900 души, като за него правителството отдели над 2 млрд. лева! Обявата е пусната в последната пълна работна седмица на 2018 година – отново косвено доказателство, че Агенцията е била наясно с очертаващия се провал на системата за електронните винетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com