Археолозите на "Струма" чакат предписание за пълно археологическо проучване

4379
Археолозите на "Струма" чакат предписание за пълно археологическо проучване
Снимка: БГНЕС

„Засега инвеститорите на автомагистралата са лоялни, в петък очакваме комисия от Министерството на културата, очакваме предписание за пълно археологическо проучване”, допълни Грозданов. Това заявиха археолозите, които правят предварително проучване на обект по трасето на магистрала "Струма" край Благоевград. Те проучват едновременно селище и некропол от късно-римската епоха, при това отлично запазени.

Разкопките в местността „Бистраците” край Благоевград попадат изцяло в бъдещето трасе на ЛОТ 3.1. от автомагистрала „Струма”.

Под селището от II-IV век са открити находки и от желязната епоха или хиляда години преди новата ера.

Ръководител на обекта е д-р Галина Грозданова от Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките, а неин заместник е Дойчин Грозданов, който днес бе на обекта.

По проект участъкът на "Струма" през Кресненското дефиле ще струва над 732 млн.

Изграждането на участъка на магистрала Струма през Кресненското дефиле ще струва малко над 732 милиона лева без ДДС. Поне такава е сума...

„Извършваме предварително археологическо проучване на отдавна познат обект - селище от късно-римската и антична епохи с прилежащ към него некропол. Целта на проучването е да се ограничи площта на обекта, за да се установи каква част от бъдещата магистрала той заема. И така да се проучи целият с пълни археологически проучвания. Работата е разчетена за един месец. За момента са открити останки от римски жилища, открит е интересен инвентар от гробовете, стъклени съдчета, балсамари, нож и голямо количество монети. Те са характерни за епохата, която на „първо четене” е от II и края на IV век”, каза Дойчин Грозданов, цитиран от БГНЕС.

Според него хубавото е, че са запазени и двете структури, чист археологически късмет е да се проучват заедно и селище, и некропол. Защото дават информация както за ежедневния живот на обитателите на селището, така и за техните задгробни вярвания.

Интересното в некропола са двата вида погребения - чрез кремация и чрез трупополагане. При първия телата са изгаряни на клада, а след това останките полагани в керамични урни, където продължавали да тлеят до пълното им изгаряне. На две места под селището е разкрит по-стар пласт - от желязната епоха X-VI век и късно-желязната от VI-IV век преди новата ера, в този слой са открити керамични съдове.

Археологическият обект се проучва върху много голяма площ и се състои от две части. Първата е над игрището при село Покровник, а втората - терасата над „Бистраците”. Разстоянието между тях е към три километра по права линия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com