Асоциацията на радио- и телевизионните оператори с позиция по скандала Трифонов-Иванов

5146
Асоциацията на радио- и телевизионните оператори с позиция по скандала Трифонов-Иванов
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) също взеха отношение относно скандала с журналиста Васил Иванов и неговата обща пресконференция със Слави Трифонов, която се проведе днес.

Позцията на АБРО е относно спазването на професионалната етика. Публикуваме позицията без редакторска намеса.

Силата на словото или тази на оловото?

Вчера (19.04.2017 г.) на нарочна пресконференция дългогодишният журналист на Нова телевизия Васил Иванов представи мотивите си за напус...

"Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО вярва, че взаимоотношенията между медиите, както и между медиите и медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Дейността на членовете на асоциацията се ръководи от закона и Етичния кодекс на българските медии. Според Закона за радиото и телевизията доставчикът на медийни услуги в лицето на своя ръководен екип носи редакционната отговорност и упражнява ефективен контрол върху избора на съдържанието на програмата.

Първо и основно правило от Етичния кодекс е задължението за точност. Задължението цели предоставяне на обществото на точна и проверена информация, препятства преднамереното скриване или изопачаване на факти, вменява задължение за разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Етичният кодекс също ни задължава да проверяваме информацията преди нейното оповестяване, да се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки. Считаме спазването на тези правила за основно изискване и стандарт на работа.

Отговорността, която медиите носят е не само пред закона, но и пред доверието на зрителите. Тази отговорност, гарантирана от вътрешните процедури и стандарти за проверка определя решенията на медиите и по отношение на съдържанието на програмата. Налагането на високи стандарти в работата на журналистите, проверката на точността на информацията, изискванията за дискусия по методите за събиране на информация, не може да бъде приравнено с цензура – тема, която е изключително важна за обществото и медийния пазар.

Ани Цолова: Гнус, дъно, нечистоплътност! Не мога да повярвам!

Множество журналисти от Нова телевизия реагираха в социалните мрежи след пресконференцията на Слави Трифонов и журналиста Васил Иванов....

Медиите, членове на АБРО, са създали екипи от високо ценени журналисти, които са пример за смелост и упорство в търсенето на истината, на точната и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Медиите задават и спазват високи професионални стандарти за работа.

Част от този професионализъм е и спазването на взаимно уважение, честна конкуренция, въздържане от увреждане на доброто име на колегите и запазване на авторитета на журналистическата професия, към което АБРО призовава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com