Бареков с нов скандал - скъса в."Труд" в ефир, от ЕК чакат сигнал

19767
Бареков с нов скандал - скъса в."Труд" в ефир, от ЕК чакат сигнал
Водещият бе подразнен от две заглавия

Водещият на сутрешния блок на ТВ7 Николай Бареков скъса в ефир новия брой вестник "Труд". Формалният повод за това бе раздразнението му от заглавия във вестника, които реши да опровергае именно по този начин. Поредното и засега най-демонстративно изстъпление на водещия става в разгара на войната между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов и контролираните от Делян Пеевски медии, сред които е и ТВ7. Във фокуса на вниманието е лекарствената политика на притежаваната от Огнян Донев компания “Софарма“, наричана в медиите на Пеевски "здравен октопод", предаде Mediapool.

Бареков бе подразнен от две заглавия във в. “Труд“ - “Лекарствата поевтинели с 400 лева" и “Опрощават 53 000 лева на мъж на депутатка“ .

“Предупреждавах навремето моят приятел Любо Павлов да не се занимава с глупости, след като му сложи Филчев белезниците, но той продължава да твори простотии. До следващата седмица, когато вие ще видите, че всъщност Любомир Павлов е основен акционер в "Софарма" и ще разберете как точно се случва придобиването на това дружество и как се перат парите“, обяви Бареков.

В студиото той бе поканил председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов и депутата от ГЕРБ зам.-председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, на чийто съпруг всъщност са били опростени 53 000 лева.

В нея се обяснява, че държавата е опростила тази сума, натрупана от мъжа на депутатката като неплатен наем за чайна в Пампорово, която той стопанисвал. След като от областната управа в Смолян решили да си потърсят парите, се оказва, че законовият срок за вземанията е изтекъл и искът е отхвърлен.

И Райчинов, и Дариткова са в опозиция на здравния министър Стефан Константинов, който през последните дни също е нарочен от медиите на Пеевски , че си затваря очите за “здравния октопод“.

Бареков първо показа вестника наобратно, за да не се чете ясно това заглавие. След това обаче демонстративно го разкъса на парчета и заяви: "ето това ще бъде съдбата на парцала "Труд"". “Не го правя заради вас, правя го най-вече заради това, че са поевтинели с 400 лева лекарствата на г-н Донев“, обърна се Бареков към Дариткова.

Нито един от гостите в студиото не реагира на случилото се. Часове по-късно, потърсен за коментар от журналисти, шефът на парламентарната група на ГЕРБ изказа плахи критики към поведението на водещия в проправителствената медия и отправи пожелания за спазване на етика в медиите.

Загрижена очевидно повече за своя имидж, Дариткова заяви в студиото на ТВ7, че се правят опити да й се вмени съмнителен морал, но тя винаги е действала съобразно закона. По думите й вестниците я били атакували още от януари.

Освен това Бареков заяви, че занапред ще нарича вестниците около Донев и Павлов “корпоративната здравна преса“. “Когато крадци на държавно и общинско имущество започнат да се занимават с купуването на медии, а след това и с продажбата на лекарства, резултатът е един и същ – тъжен за българските граждани“, коментира той.

Медиите, контролирани от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, вече набъбнаха до сериозна империя, която наскоро се заяви публично със създаването на нов медиен съюз. Именно офанзивата от тези издания към "Софарма" доведе до смяната на зам.-здравния министър Гергана Павлова, обвинена за "пипало" на "здравния октопод", въпреки че нито здравният министър, нито премиерът, нито който и да е представител на властта признава съществуването на такъв "октопод".

Основният стълб на европейските ценности е свободата на изразяване. Това заяви говорителят на Европейската комисия Каролина Котова в отговор на множество въпроси, свързани със случая, при който в българския телевизионен ефир бе разкъсан национален всекидневник. Твърдо стоим зад принципите, основни за европейската интеграция и залегналите в Хартата на основните права в ЕС, добави тя, цитирана от БТА.

Котова уточни, че ЕК не е запозната с конкретния случай. В отговор на въпрос дали с този инцидент би се запознала свиканата през октомври миналата година група на високо равнище, обособена, за да представи препоръки за спазването, защитата, подкрепата и насърчаването на свободата на медиите и плурализма в Европа, Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, заяви, че тази група не разглежда конкретни случаи.

По принцип всичко, което застрашава свободата на медиите, ни тревожи, допълни той. Ще се радваме да получим сигнал, макар да не разглеждаме отделните случаи, а медийната свобода в цялост, добави Хийт. Всичко, което застрашава свободата на медиите и плурализма, ни интересува, посочи говорителят.

Случилото се в ефира на ТВ7 стана повод депутати да призоват журналистите за повече етика и колегиалност.

“Напрежението в медиите не е в полза на обществото и управлението на страната“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и член на парламентарната комисия по култура и медии. Той отбеляза, че има Етичен кодекс на българските медии и ги призова по-често да го четат и да го спазват.

В отговор на репортерски въпрос каква е вината на политиците за напрежението в медиите, Красимир Велчев каза, че “това е все едно да се търси вина в медиите за работата на правителството“.

“Скъсването на всеки един вестник, както и спирането му, е посегателство върху свободата на словото“, коментира Петър Курумбашев от левицата. “Не може да ставаме заложници на това, че в момента се развива една битка, утре трябва да можем да се поздравяваме и да се бием за издаването на всеки вестник и уебсайт“, заяви той.

“Във Франция се дава държавна субсидия на опозиционните вестници, тук, ако е възможно, се смачква всяко нещо, което не е съгласно с нашето мнение“, допълни Курумбашев. Той също призова за колегиално отношение журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com