Б.Димитров: Поставянето на езически символ – Звездата на Вергина, на християнска църква е кощунство

39407
Б.Димитров: Поставянето на езически символ – Звездата на Вергина, на християнска църква е кощунство

На входа на църквата, която са изградили в Мусомище, са поставили Звездата на Вергина. Това съобщи историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

Отдавна се бях заклел - да не коментирам изявленията на хем глупави, хем продажни хора, но във воплите на ОМО „Илинден” все пак намерих нещо, което си заслужава коментар. С изумление научих, че на входа на църквата, която са изградили в село Мусомища, са поставили Звездата на Вергина. Звездата на Вергина е езически, соларен символ, и го имат не само античните македонци, но и античните траки. Той може да се срещне чак в Източна България в тракийски погребения. Поставянето на езически символи на християнска църква е кощунство и наистина може да бъде извършено само от омовци, които безобразно смесват християнството със съвременните политически въжделения”, каза още Божидар Димитров.

В Македония: София отхвърли и петата присъда на Съда в Страсбург за ОМО "Илинден"

Съдът по правата на човека в Страсбург взе още едно решение, с което препоръчва на България да регистрира неправителствената организаци...

„Да продължават в същия дух. Известно е, че в Македония, един богат спонсор е построил църква, в която патрони са македонските царе Филип и Александър, които са обявени за светии. В нея има икони на Свети Александър Македонски и на Свети Филип Македонски - големи храмови икони. Интересно е, че непризнатата от нито една православна църква - Македонска църква не е била против това поредно кощунство с християнската вяра, а е осветила църквата”, каза още Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com