Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

714
Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения
Снимка: Кауфланд

Бебето на девет месеца развива първите си социални умения, затова трябва да му се осигуряват възможно най-много контакти с външната среда и хора. Това споделят специалистите в новия епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“, който вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на деветия месец от живота на бебето и разказва за важните процеси от неговото развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители, заедно с проф. Иван Литвиненко - един от водещите специалисти по детска неврология в страната и югоизточна Европа.

Според специалистите, деветмесечните кърмачета показват трайна тенденция за намаляване на тегловния и ръстовия прираст. Наддават с не повече от 500-600 грама месечно и не повече от два-три сантиметра на ръст месечно.

„След деветия месец могат да се предлагат пресни плодове и зеленчуци по преценка на родителите. Забранени храни продължават да бъдат соковете, захар и сол, както и киселото мляко като основна храна. До две години не се добавя и мед към храната, който може да бъде свързан с инфекции, които да бъдат животозастрашаващи“, споделя  д-р Мила Байчева за храненето на бебето, като потвърждава, че и в този месец то остава петкратно с три заместени хранения.

В деветия месец малчуганите не само се развиват на ръст и тегло, но и придобиват много нови умения. В тази възраст кърмачетата започват да осъзнават, че когато един предмет е скрит, той все още съществува, което прави играта с тях доста по-занимателна. Скриването на различни играчки им позволява да се насочват към тях, да ги откриват, което води до голяма радост и различно вокализиране с гукащи звуци.

В този период мускулатурата на детето е укрепнала и то е усвоило движенията към гръбнака и горните крайници. Кърмачето започва да освобождава повишения тонус, който има до този момент в тазовата мускулатура и долните крайници, и следващото активно движение, което детето трябва да усвои, е поддържането на седнала поза. „Не е задължително то да седи самостоятелно, защото е по-трудно, но е важно родителите да започнат да го оставят само за кратко. В началото може да бъде подкрепено с възглавнички, важно е да се научи да се забавлява само, използвайки и двете си ръце.“ – казва с проф. Иван Литвиненко.

В деветия месец децата все по-успешно отговарят на команди и могат да изпълняват прости указания от родителите си, като пляскане с ръце, помахване, могат да реагират на името си и на други звукови сигнали.

На девет месеца бебетата спят около 12 часа и бодърстват около 12 часа с две дрямки през деня от около час и половина-два. Затова лекарите насърчават родителите да им осигуряват възможност да играят и да общуват с други деца, за да развиват социалните си умения. Също така, родителите се съветват да извеждат детето, като използват по-големи интервали - около 4-5 часа навън.

„Дори времето навън да е студено, ако детето е облечено целесъобразно, няма повишен риск от развитие на различни вирусни инфекции.“ – казва д-р Андрей Гончаров. През този период се продължава профилактиката с витамин Д и не се налага прилагането други лекарствени вещества и хранителни добавка.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023 г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip&Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com