#БезРаздяла | “Гласът лекува” - Ден за недоносените деца на България

1984
#БезРаздяла | “Гласът лекува” - Ден за недоносените деца на България
Снимка: BILLA

На 17 ноември отбелязваме за десета поредна година Деня на недоносените деца в България, по инициатива на Фондация "Нашите недоносени деца".

На 17 ноември Фондацията стартира емоционална инициатива насочена към връзката между родителите и техните недоносени бебета и новородени, които се нуждаят от болнично лечение. В сянката пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност за контакт със своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | “Гласът лекува”, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи.

Пандемията не спомогна за раждаемостта у нас

Въпреки надеждите, ражданията у нас не се увеличиха и по време на пандемията. 53 968 са били те през миналата година срещу 54 762 през ...

Световният ден на недоносеността е ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета, и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените, е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн.и бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано. Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com