БХК: Антитерористичният закон е рисков и ограничава права

968
БХК: Антитерористичният закон е рисков и ограничава права
Снимка: БГНЕС

Проектът за закон за противодействие на тероризма крие много рискове и може да доведе до ограничаване на права. Това е част от становището на Българския хелзинкски комитет, подписано от директорката на неговата правна програма - адвокат Маргарита Илиева.

Вчера проектът беше гласуван от правната комисия в парламента, която не е водеща, без особен дебат.

По сигнал на БХК прокуратурата погна Кеворкян за расизъм

Софийската апелативна прокуратура (САП) разпореди проверка за подбуждане към омраза и расистки изказвания от журналиста Кеворк Кеворкян...

Според становището, изпратено до правителството, проектът предвижда възможност да бъдат сериозно и произволно ограничавани фундаменталните права на гражданите, без да е извършен какъвто и да било терористичен акт, нито опит, или приготовление за такъв акт. Това се виждало от разписаните превантивни мерки. Те са изброени в чл. 17 и "включват сериозно ограничаване на личната свобода и личния живот на лицата – забрани за движение и контакти".

"Такива мерки могат да се налагат на лицата и без самите те да са заподозрени в потенциално извършване на терористични действия. По чл. 16 от проекта, за да ограничат органите основни права на хората, е достатъчно само дамогат да направят предположение, че хората са свързани с подготовката на тероризъм. Понятието за такава свързаностне е определено и няма пречка да се тълкува от органите толкова широко, колкото те пожелаят. Така свързан според органите може да се окаже гражданин, който комуникира с човек, заподозрян от органите, че може да извърши терористичен акт, без оглед на това защо и какво комуникират – гражданинът може да няма понятие, че човекът, с когото комуникира, има(според органите) нещо общо с тероризъм и да комуникира с него за ежедневни граждански сделки или по причина на обикновени лични или социални взаимоотношения (бивш съученик, колега, познат и пр.)", пише в становището.

Според него превантивните мерки са в ущърб на основни лични права могат да се налагат по усмотрение на органите и тогава, когато надхвърлят необходимото за постигане на законните им цели. Не е предвиден и съдебен контрол, отбелязват от БХК. "Това е сериозен регрес дори и спрямо първата версия на проекта, подложена на обществена консултация, която предвиждаше председател на съд да налага тези мерки макар и при дефицитна процедура. Процедурата не включва изслушване на лицето, нито възможност то да представи доказателства в своя полза. Тя се развива без негово знание. Решението за ограничаване основните му права се взима не от независим, а от заинтересован орган. Възможността за произвол е неограничена", пише адвокатка Маргарита Илиева, цитирана от Topnovini.bg.

От БХК критикуват и възможността министърът на вътрешните работи по свое усмотрение да заповяда антитерористична операция и да определи нейните ръководител и зона. "Основните права, подлежащи на произволни ограничения, включват правото на собственост, на личен живот и на лична свобода и неприкосновеност. Всяко лице в зоната е длъжно да предостави на органите комуникационни и други технически средства, и да допусне влизането на органите и разполагането на техника, извършване на теренни преустройства, разчистване, отстраняване, унищожаване или повреждане на имущество, съоръжения и насаждения", пише в становището.

Динко с куп грозни обиди към БХК, обяви и, че ИД дава награда за главата му

Няма какво да ме притеснява. Така Динко Вълев коментира проверката на прокуратурата по сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК), ч...

Предвижда се възможност за тежко нарушаване на свободата на получаване и разпространяване на информация. Средствата за масово осведомяване се задължават да предават незабавно и без изменение информацията, подадена им от органите. Така органите могат неограничено да дезинформират обществото за това, което правят и което се случва (чл. 29).

Записана е и възможност за произволно дерогиране на основни права при обявяване на извънредно положение. Съгласно международното право дерогиране на основни права при извънредно положение е допустимо само при "застрашаване на съществуването на нацията" (чл. 15 от Европейската конвенция за правата на човека и чл. 4 от Международния пакт за гражданските и политическите права). По проекта извънредно положение може да се обяви без такова условие и, както изглежда, с цел улесняване разследването на терористичен акт, а не поради продължаваща заплаха за нацията. Предвижда се ограничаване на основни права без изискване то да е стриктно необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com