Блокада! Жители на Мосомище и Ново Лески затвориха пътя за Гърция

4236
Блокада! Жители на Мосомище и Ново Лески затвориха пътя за Гърция

Няколко десетки жители на селата Ново Лески, община Хаджидимово, и Мосомище, община Гоце Делчев, блокираха пътя за границата с Гърция. Около 15 часа недоволните излязоха на пътното платно и спряха движението на автомобили.

Периодично те пропускаха превозните средства, а след това отново заставаха на пътя. Въпреки поканите, нито един от депутатите от Благоевградска област не дойде на място, за да чуе и подкрепи местните.

Единствено от Министерството на енергетиката бяха изпратили свой представител, който да се запознае с проблема на място.

Нов бунт срещу мраморна кариера в Ново Лески, освиркаха концесионера

На нов бунт срещу предстоящото започване на дейност на кариера за добив на подземни богатства се събраха жителите на хаджидимовското се...

Директорът на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ към министерството Станислав Станков съобщи, че оценката за инвестиционното намерение е с изтекла давност. По думите му, компетентния орган – РИОСВ – Благоевград трябва да реши дали ще трябва изготвянето на нов ОВОС.

Според организаторът на стачните действия Десислава Йованович такъв изобщо няма. Тя твърди, че на 20 метра от кариерата има плантация на пирински чай, който е защитен вид, а на 30 метра от нея – лозови масиви.

Местните са категорични, че дейността на обекта ще замърси въздуха в региона и ще унищожи „Топлицата“ – единственият безплатен плаж в района.

Те ще продължат с протестните действия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com