Блокират Е-79 край Дупница заради изграждане на депо за отпадъци в с. Джерман

3784
Блокират Е-79 край Дупница заради изграждане на депо за отпадъци в с. Джерман
Снимка: БГНЕС

Днес по обяд жителите на село Джерман, община Дупница ще блокират ГП Е-79 в знак на протест срещу строителството на депо за отпадъци край селото, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. В 11 ч. започва митингът пред механа "Дивото Козле", след което от 12 до 13 часа имат намерение да блокират ГП Е-79, преминаващ през Джерман.

Жителите на селото обявиха следните искания: - Не на терена за изграждане на депо за битови отпадъци в землището на село Джерман. - Да не позволим 17 боклука да правят боклучарника на Кюстендилска област в с. Джерман.

E-79 отново е блокиран заради катастрофа

Поредна сериозна катастрофа блокира движението по международния път E-79 за Гърция. Този път катастрофата е станала край Джерман. Там ...

Оставка на кмета на община Дупница Методи Чимев и заместника му Красимир Крантов заради неадекватните им действия при определяне терен за изграждане на депо за битови отпадъци на територията на Дупнишка община. На 26 декември м.г. жителите на дупнишкото село Джерман обявиха на пресконференция че преминават към ефективни протести срещу решението за разполагане на регионалното депо за неопасни отпадъци на тяхна земя.

Джерманци са готови не само за барикади, но и за това да блокират работата на община Дупница с окупация на кметските кабинети. След близо три години бавене и разхождане на депото в друго села и точки на картата на община Дупница, депото бе върнато на първоначалната локация, посочена от местните управляващи – село Джерман. Местните въобще не искат да чуят обясненията, че вече се касае за център за преработка на неопасни битови отпадъци, а не за депо в общоприетия смисъл на сметище.

Решението за разполагане на депото в Джерман бе взето в края на 2016 г. на сесия на Общински съвет-Дупница, на която първоначално бе коментирано разполагането на центъра в село Пиперево. Това предложение обаче отпадна, тъй като теренът в Пиперево е по-неподходящ от този в Джерман. Теренът в Джерман е и единственият с когото реално община Дупница може да се вмъкне в кратките срокове за кандидатстване – до пролетта на настоящата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com