БНТ има нов програмен директор

3952
БНТ има нов програмен директор
Снимка: Пресцентър на БНТ

Българската национална телевизия има нов програмен директор, който ще отговаря за цялостното програмиране и развитие на програмите на обществената медия. Позицията бе свободна повече от две години, а съдържанието до момента се координираше от програмните директори на отделните канали. Маргарита Александрова се присъединява към досегашния екип и вече работи активно с останалите дирекции, отговорни за изготвянето на основните програмни схеми на медията. Нейната дейност ще обхване развитието на четирите телевизионни канала (БНТ 1, БНТ 2, БНТ 3 и БНТ 4), продължаване на стратегията за дигитална трансформация за предоставяне на онлайн съдържание и пряко ще отговаря за процесите по договаряне, планиране и продуциране на нови формати за всички канали на БНТ.

Професионалната ѝ кариера е изключително богата и свързана с телевизионния пазар, като през последните години заема същата позиция в една от водещите търговски телевизии на българския медиен пазар. Има доказан опит в областта на анализите и пазарни проучвания, изследване на медийни навици и потребление, разработване на концепции за съдържание и пазарното им позициониране. Участвала е в реализирането на някои от най-успешните телевизионни формати и развлекателни предавания.

Минеков: БНТ национална телевизия ли е или на генералния директор? (ВИДЕО)

Дали БНТ е национална телевизия или телевизия на генералния директор? Този въпрос зададе служебният министър на културата проф. Велисла...

“Живеем в динамичен свят, който не променя основната функция на обществената телевизия да информира, образова и забавлява, но изисква от нея да го прави в нова среда. Днес, повече от всякога, се съобразяваме с тясното сегментиране на аудиторията и бързoпроменящите се зрителски навици в следствие на увеличената консумация на видео съдържание на различни платформи”, споделя Маргарита Александрова. „В този смисъл Българската национална телевизия ще затвърди водещата си роля в създаването на информационно и образователно съдържание, доставяйки го в среда и време, максимално подходящи за всеки зрител. Ще продължим и позитивната тенденция в разширяването на зрителската аудитория на БНТ като разработим нови проекти и слотове в областта на забавно–познавателния жанр. Целта ни е създаването на висококачествено телевизионно и видео съдържание, което отговаря на потребностите на българските зрители“, допълва Александрова.

През изминалия телевизионен сезон 2020/2021 в програмната схема на БНТ бяха направени няколко ключови промени, които позволиха оформяне на т.нар. часови пояси, съобразени със зрителския интерес и повишено търсене на новинарско и актуално съдържание. Сред успешните нови лица и продукции се отличиха забавно-познавателното семейно куиз шоу „Последният печели“ с Орлин Горанов, което е сред най-рейтинговите предавания в новия сезон; ежедневното актуално предаване с преки включвания и репортажи по теми, които засягат живота на хората и местните общности „България в 60 минути“ с Мариана Векилска; коментарно-аналитичното предаване с най-важното от международните новини и събития „Светът и ние“ с автори и водещи Евгения Атанасова и Йоана Левиева-Сойер; седмичното предаване „Питай БНТ“ с Мира Добрева със зрителски въпроси в ефир; развлекателните формати „Събота вечер с БНТ“ с водещ Митко Павлов и „Моят плейлист“ с Васил Върбанов“, заедно с неделната „БГ кино вечер“, в която беше излъчен и най-новият български сериал „Порталът“, събрал одобрението на широката аудитория и филмови критици.

Пийпълметричните постижения на предавания от постоянната програмна схема на БНТ 1 показват ръст от 26.3 % в средния рейтинг за актуалния, спрямо минал ТВ сезон (данни: ГАРБ за слота 06:00-23:30, възраст 4+). През 2020 година бяха изцяло обновени сайтовете bnt.bg и bntnews.bg, а мобилното приложение BNT News за кратко време се превърна в едно от най-теглените в категория Новини. БНТ е първата телевизия, която пусна подкаст съдържание в кросмедийния проект БНТ подкаст и развива официални канали в четири от най-големи аудио платформи. Иновативна и без аналог на пазара е функцията „Чуй новините“ с помощта, на която робот чете новините на български език, а потребителите могат да слушат всички материали на bntnews.bg и приложението BNT News, да правят свои плейлисти, достъпни по всяко време и от всяко устройство. Обществената телевизия реагира на създалата се пандемична обстановка и наред с допълнителното новинарско съдържание за ковид мерките и ситуация в страната, успя да реализира инициативата „С БНТ на училище“ в рамките, на която бяха произведени и излъчени общо 697 видео урока в помощ на хиляди родители, ученици и учители. Уроците са гледани над 100 000 пъти онлайн и са достигнали до над 2 млн. домакинства през телевизионния ефир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com