Божидар Димитров: Населението на страната намалява за първи път в българската история

4850
Божидар Димитров: Населението на страната намалява за първи път в българската история
Снимка: БГНЕС

"Всички политически сили и всички сериозни анализатори, през последните няколко години твърдят, че демографският проблем е най-тежкият, който стои пред България. Населението на страната намалява за първи път в българската история – раждаемостта е много по-ниска от смъртността".

Това каза историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с демографската ситуация в страната.

Божидар Димитров на щурм за български "Родоски колос"

Новината, че Гърция възнамерява да възстанови Родоския колос, който изобразява древногръцкия бог Хелиос, предизвика ответна реакция от ...

Годишно умират средно по 110 000 – 115 000 души, раждат се 65 000 – 70 000 бебета. Разликата е от около минус 40 000 души. Това означава, че всяка година от България изчезва един град като Ловеч, Смолян или други градове с приблизително толкова население”, посочи проф. Димитров пред "Фокус".

По думите му, трябва да бъде взет предвид и фактът, че в страната ни има и голяма миграция. „Някои говорят, че до сега 2 000 000 българи са напуснали страната. Това не е съвсем вярно, защото в по-голямата си част това не е трайна миграция.

Стотици хиляди българи заминават на работа само за няколко години и след това се завръщат в България, но една част остават в чужбина завинаги.

Каква е тази част ние незнаем, но каквото и да е, тя е загуба за нацията”, коментира още проф. Димитров. Според него, практиката показва, че второто и третото поколение, попаднало в чужда езикова среда сред чужди нрави и обичаи, за съжаление, се денационализира.

Б.Димитров подкупва НС с царската корона в замяна на закона за гражданството

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров постави ултиматум на Народното събрание - дава на парламента коронат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com