Борислав Сандов: Корал, Карадере и Пашадере вече са по-защитени от комерсиализацията

4084
Борислав Сандов: Корал, Карадере и Пашадере вече са по-защитени от комерсиализацията
Снимка: БГ НЕС

Днес съобщихте, че Корал, Карадере и Пашадере вече са изцяло са в "Натура 2000". Какво означава това, г-н Сандов, какво произтича от това решение на Националния съвет по биологично разнообразие?

На заседанието бяха одобрени предложения от експертни съвети, свързани с границите на териториите на няколко "Натура 2000" зони. Част от тях са именно тези, които обхващат Корал, Карадере и Пашадере. Те са сред плажовете на нашето Черноморие, които все още не са застроени. "Натура 2000" и териториалният обхват могат да бъдат определяни единствено на база научни критерии - дали в тях има биологично разнообразие, което трябва да бъде опазено и защитено. Това не може да бъде политическо решение. Но поради определени инвеститорски интереси политически беше блокирано включването на тези плажове и територии към "Натура 2000" зоните, които бяха в съседство. На практика сега се възстановява научната логика и очакванията, че зони като тези трябва да останат незастроени, те трябва да притежават всички достойнства на една такава зона от европейската мрежа "Натура 2000" и, разбира се, трябва да се грижим за тяхното опазване и екологичното им равновесие.

Борислав Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието

Бургаският административен съд заседава днес, като разгледа строителното разрешение за обектите край местността "Алепу". Делото бе отл...

Изигра ли роля общественият натиск, който беше оказван години наред, за вземането на това решение?

По-скоро той създаде интерес към тази тема и когато вече паднаха оковите на политическата зависимост, експертите в Националния съвет по биологично разнообразие по-свободно изразиха своята воля. Наясно сме, че тези места са в обществения интерес наистина от доста време насам, като има различни начини, по които те на този етап са били опазвани - често пъти с протести. Но тук става въпрос по-скоро за експертно отношение и за експертно становище на хора, които явно вече не се притесняват да заявят тази своя експертна оценка.

Казвате, че тези места вече ще бъдат по-защитени от комерсиализацията. Мислите ли, че комерсиални проекти са забавили влизането им в "Натура 2000"?

Категорично да, особено за Корал и Карадере - за там има внасяни няколко пъти различни проекти, които предвиждат изграждането на цели туристически жилищни комплекси. А именно - в непосредствена близост, даже бих казал в някои случаи върху част от плажната ивица, включваща и дюни. Така че тези интереси може би са били причина да няма реално прилагане на Европейската директива за местообитанията, която трява да описва всички зони, за които са налични такива научни данни.

Борислав Сандов: Държавата да обяви Карадере за защитена зона, иначе идват глоби

Не е вярно, че няма подадени жалба срещу липсата на ОВОС за инвестиционния проект на „Мадара Юръп” в Карадере (бел. ред. - ...

Можем ли да се поздравим с резултат едно на нула за природата срещу комерсиализацията или как можем да обобщим резултата от днешното решение?

Битката е по-дълга. За съжаление, има голове и в обратната страна. Например - общините. В случая, ако говорим за Карадере и Корал те са Царево и Бяла. В опита си да насърчат намеренията за изграждане на определин комплекси там, всъщност влязоха във война с хората, които ги опазват, които искат да ги ползват като туристически обекти със запазена, съхранена дива природа. Например, там няма места за изхвърляне на отпадъци, няма тоалетни, което е нанесло и някакви щети, макар и по-малки от едно евентуално тяхно застрояване. Битката е дълга и по-скоро не бих казал, че резултатът е едно на нула. Но категорично това е стъпка в правилната посока. Тя е базирана на научни данни и оттук нататък ролята на местните власти, на обществото като цяло е да направят така, че тези обекти да останат защитени, да поддържат това биологично разнообразие в едно добро съчетание и хармония с хората. И тук имам апел към всички, които посещават тези места - да ги пазят. Включително хората, които обичат диво къмпингуване - да не опъват палатки върху дюните, да не палят огньове върху дюни или върху плажа, защото това не е разрешено и да се наслаждават на тези красоти, гледки и прекрасни условия там по най-щадящия за природата начин.

Интервю на Евелина Гечева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com