Борисов: От снощи не мога да спя заради земетресенията

6941
Борисов: От снощи не мога да спя заради земетресенията

Премиерът Бойко Борисов призна, че от снощи не може да спи.

"От наводненията, от земетресението, което на място видях, съм истински разтревожен", каза министър-председателят Бойко Борисов по повод състоянието на съоръженията в страната.

Трусът в България: Според САЩ: 4.5 по Рихтер, Според БАН: 3.8

Геофизичният институт на САЩ излезе с нови данни за магнитуда на земетресението в България от днес в 10.23 часа. Земният трус, разкла...

Още вчера Борисов обяви, че до седмица трябва да започне укрепването на мостовете на магистралите "Тракия" и "Хемус”.

Днес премиерът поиска всички парламентарни групи да се произнесат и да излязат с единно решение за избор на фирми, които да ги ремонтират.

"Предложил съм в четвъртък Дянков и Павлова, а и аз, ако мога, ще отидем в парламента и ще поискаме всички парламентарни групи да се произнесат по темата. Ако сега обявим конкурс, ще минат поне няколко месеца, а има силен трафик и рискът е огромен. В парламента ще поискаме - да не се политизира въпросът, а да излезем с едно решение и всички парламентарни партии да изберат по един представител, който разбира, бързо да отидат, да изберат няколко фирми, и още след събота и неделя да започнат да укрепват съоръженията", коментира премиерът.

Министър-председателят настоя и за промяна в закона, с която да се въведе задължението  държавните и обществените сгради да бъдат застраховани и срещу земетресение. 

В същото време лидерът на БСП Сергей Станишев призова държавата да поеме ангажимент за цялостно възстановяване на щетите от земетресението. 

Той посети Перник минути след поредния силен трус, който принуди гражданите отново да напуснат домовете си. Председателят на БСП отбеляза, че общината прави всичко възможно, за да помогне на перничани, а щетите са изключително сериозни. Те се оценяват на близо 20 милиона лева - общо за частния и общинския сграден фонд.

Станишев беше категоричен, че е необходимо да се разработи цялостна уредба по отношение на бедствията и авариите. Той даде пример с Румъния, където е създаден катастрофичен пул, с чиито средства се гарантира възстановяване на щетите. Според лидера на БСП трябва законодателно да се уреди въпросът, така че да има целеви фонд, който да не се харчи за друго, освен при подобни случаи. Станишев направи важното уточнение, че хората трябва да имат доверие в държавата. Той напомни как при сегашното управление парите за здравни вноски на гражданите бяха похарчени за друго. Председателят на социалистите за пореден път отбеляза като грешка закриването на министерството на извънредните ситуации. По думите му в момента Гражданска защита е изтикана в периферията на МВР, а за 2010 и 2011 година общо над 40 милиона лева за бедствия и аварии са били похарчени за текущи нужди на МВР. Спряло е и инвестирането в по-сериозни превантивни действия. Станишев напомни колко драстично бяха орязани парите на БАН. "Академията е на умиране", предупреди той и подчерта, че именно в БАН са институтите, които могат да реагират адекватно в бедствени ситуации.

Росица Янакиева направи важно съобщение за перничани, които ще могат да подават документите си без данъчна оценка. Тя категорично отрече обвиненията, че общинските сгради не са застраховани и поясни, че застраховката е в рамките на възможностите на общината. Янакиева призова държавата и общината да бъдат еднопосочни в усилията си за справяне в кризисната ситуация.

Успешен тест на системата за оповестяване след трус

Системата за оповестяване е сработила успешно при земетресението в Перник, регистрирано днес в 10.23 ч. Това съобщи в Пазарджик мин...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество