България е на първо място по смъртност в света

11333
България е на първо място по смъртност в света
Снимка: БГНЕС

Смъртността у нас е 15,1 промила. По този показател сме първи в света.

Това заяви акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт.

България е на първо място по смъртност от инсулт в Европейския съюз

„България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз, а за 8 години трагичните случаи са нараснали с 3.1%...

Той посочи, че сме на първо място, а не на трето, както бе обявено, след Украйна и Лесото, защото у нас няма война.

108 952 души са починали през 2014 г., което е над 4500 души повече спрямо 2013 г.

Според акад. Иванов грешно се интерпретира статистиката и по отношение на раждаемостта. Цифрите показват, че най-много са новородените в София, Пловдив и Варна, но според акад. Иванов в морската столица за поредна година се наблюдава намаляване на раждаемостта.

Тенденцията занапред е мрачна, каза той и прогнозира, че населението у нас ще намалее с 30% до 2050 г., предаде БНТ.

Замърсяването на въздуха убива над 3 млн. души годишно

Повече от 3 млн. души загиват всяка година от заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха, а към 2050 година този брой, споре...

Продължава процесът на застаряване на населението. Той е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 23.6%, а на мъжете - 16.6%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях, се посочва в анализа на НСИ.

Броят на починалите през 2014 г. е 108 952 души, а коефициентът на обща смъртност - 15.1‰. Спрямо предходната година броят на починалите се увеличава с 4607 случая, или с 4.4%. Нивото на общата смъртност продължава да е твърде високо, констатира статистиката.

Смъртността сред мъжете (16.1‰) продължава да бъде по-висока в сравнение със смъртността сред жените (14.1‰). През 2014 г. на 1000 жени умират 1082 мъже. Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (21.6‰), отколкото в градовете (12.7‰).

Общо за ЕС коефициентът на смъртност през 2013 г. е 9.9‰. Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред европейските страни.

България е на първо място в ЕС по смъртност от злокачествени заболявания

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания. В Световния ден за борба с рака, който се о...

С най-ниска смъртност са Ирландия - 6.4‰, и Кипър - 6.0‰. В Люксембург, Малта, Испания, Нидерландия и Франция коефи- циентът на смъртност е под 9.0‰. Освен в България значително по-висока от средната за ЕС е стойността на този показател само в Латвия - 14.3‰, и Литва - 14.0‰.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com