Българин от Белгия пита транспортния ни министър защо няма информационни табла в подлеза на жп гара София

5580
Българин от Белгия пита транспортния ни министър защо няма информационни табла в подлеза на жп гара София
Снимка: Холдинг БДЖ

Български експерт с 10 години в Европейската пътническа федерация, работил и дълги години в различни структури на железопътния транспорт, а сега живеещ и трудещ се в Белгия, разкрива пред екипа на Actualno.com интересни казуси за железопътния транспорт у нас, за които до момента не е намерено трайно решение. Варужан Апелян е изпратил множество запитвания по проблемни теми, както до българския министър на транспорта Росен Желязков, така и до министър-председателя Бойко Борисов. Отговорите, които е получил, не са удовлетворително точно информационни, според него и поради тази причина той продължава да се бори за справедливост.

Апелян сигнализира държавното управление за липсата на информационни табла с пристигащите и заминаващите влакове, както и рамка с разписание, които да са сложени по коридорите на подлеза на Централна гара в София. Като пример и за сравнение той посочва гарите в други европейски държави. Апелян информира, че всички табла на софийската гара се намират в чакалнята и по нивата на гаровото здание.

Билетите за неосъщественото пътуване с влак в сряда по линията Асеновград - Пловдив, могат да бъдат върнати

Закъсненията и спиране на няколко влака в сряда вечерта (20.02.19 г.) по линията Асеновград - Пловдив са свързани с възникнала повреда ...

Той посочва в писмото си, че липсват и информационни табла с друга полезна информация за пътуващите, като предстоящи ремонти и изменения в разписанието, специални оферти и услуги, като пита кога ще бъдат поставени такива. По поставеното питане от Варужан Апелян отговаря не министърът на транспорта, а инженер Красимир Папукчийски - генерален директор на ДПНК "Железопътна инфраструктура". От дружеството съобщават, че пътуващите се информират чрез системата за трафична информация, системата за оповестяване и системата за визулана комуникация.

Посочват също, че информационни табла са поставени на входа на пешеходния подлез, чрез което се предоставя своевременна информация за коловоза и времето на пристигащите и отпътуващи влакове. Освен това, такива табели има сложени и на първо наземно ниво, а на самите перони са поставени 22 броя двустранни светлодиодни дисплея с информация за влака и съответното му направление. "За допълнителна информираност на пътниците допринася и изградената система за озвучаване и оповестяване", се обяснява в документа. Кореспонденцията на Апелян по проблема продължава към премиера Бойко Борисов.

До него българинът сигнализира, че в България няма, каквито има в Европа, сини хоризонтални табели с бели букви с имената на гарите, поставени по няколко на всеки перон, на височината на прозорците, което затруднява пътуващите - особено туристите и пътуващите за първи път - да разпознаят своята гара/спирка. По думите на Варужан, заради липсата на такива табели възникват инциденти с пътуващи, които са се объркали и са се качили на влак, движещ се в различна от тяхната посока. Освен това, той отправя питане защо на определени дати за конкретен влак не се е извършвало уведомяване на пътуващите, съгласно Правилата за уведомяване на клиентите чрез високоговорителните системи, като така се нарушават правата на пътниците в железопътния транспорт.

В отговор на запитването, изпълнителният директор на ИА "Железопътна администрация" посочва, че са извършени проверки и не е констатирано нарушение в работата на системата за известяване. Апелян задава и трети въпрос, този път отново отправен към транспортния министър - Росен Желязков. Тук той алармира, че на 31.10.18 г. е изпратил писмо на тема "Грижа за пътниците чрез публикуване на пътническа харта и изпълнение на европейското право" до Министерството на транспорта.

Авария на локомотив предизвика големи закъснения на влаковете в Северозападна България

Бързият влак от София – Враца, който трябваше да  замине от гара София в 07.28 часа, тази сутрин престоява в гара София по т...

Чрез сигнала си, Варужан Апелян обяснява, че не е редно, изпращайки питане до държавна институция, той да получи отговор от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", поставяйки под съмнение независимостта на националният железопътен регулатор. В тази връзка българинът пита защо и до днес все още БДЖ не е подписало Пътническата харта на CER-UIC-CIT, която гарантира правата на пътуващите и съществува в железопътния бизнес от 16 години в Европа.

В запитването си Апелян подчертава, че в "БДЖ-Пътнически превози" от повече от година съществува изготвен проект за пътническа харта и отправя въпроса защо до днес тя не е приета  и публикувана, като действаща? С отговора на въпросите на Варужан отново се заема Веселин Василев (вместо, както е очаквано, информацията да бъде предоставена от Министерството на транспорта), който обяснява уклончиво и без конкретност по поставените въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com