Българите смятат Русия и Китай за свои партньори - още едно проучване го показа

12449
Българите смятат Русия и Китай за свои партньори - още едно проучване го показа
Снимка: Getty Images

Повечето от българите смятат, че Русия и Китай са или необходим партньор на Европа, или важен съюзник, който споделя интересите и ценностите ни. Мнозинството от сънародниците ни смятат и САЩ за ключов партньор, но процентът на подкрепа за Вашингтон е най-ниският в сравнение с другите 10 изследвани европейски държави.

Това показва ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), публикувано на 7 юни. Изводът е, че това е поредното изследване, демонстриращо, че българите са позитивно настроени спрямо агресора във войната в Украйна и неговия най-голям съюзник в лицето на Пекин.

Представяме ви няколко други примера, за които в Actualno.com сме писали:

1. Подкрепата за украинските бежанци е най-ниска в България, сочи проучване в Източна Европа

2. Българите с най-позитивно възприятие за Путин, над 50% смятат, че САЩ ни тласкат към война

3. Българите най-малко подкрепят Украйна в ЕС, 40% харесват руските медии

Новото проучване на ЕСВП е направено в 11 страни – България, Германия, Франция, Италия, Испания, Нидерландия, Дания, Швеция, Полша, Австрия и Унгария, сред общо 16 168 пълнолетни граждани. У нас агенциите „Алфа Рисърч“ и Datapraxis са интервюирали хиляда българи в периода 6-19 април 2023 г.

Българите са с най-позитивно отношение към Русия сред тези страни. Общо 59% от сънародниците ни смятат, че Москва е партньор на София. 18% от тях са убедени, че Руската федерация е съюзник, който споделя нашите интереси и ценности, а 47 на сто смятат, че тя е необходим партньор и трябва да си сътрудничим стратегически с нея.

17% от респондентите у нас смятат, че Русия е враг и сме в конфликт с нея, 3% твърдят, че е конкурент, а 16 на сто не могат да преценят.

На второ място по подкрепа е Унгария с общо 39%. Само че повече от половината унгарци твърдят, че Руската федерация е съперник, за разлика от българите.

В България и Унгария е най-голямо усещането, че ако се стигне до мир в Украйна, трябва да се продължат връзките с Руската федерация. У нас 51% считат, че страната ни трябва да има партньорство с Москва, основаващо се на пълно сътрудничество – най-висок процент сред останалите държави. 33 на сто твърдят, че България трябва да запази връзки с Русия, но те да са ограничени. Едва 3% казват, че София трябва напълно да прекъсне отношенията си с Москва, а 13% нямат мнение.

В Унгария мнозинството от гражданите са за запазване на ограничени връзки с Русия – 54%, а 32 на сто искат пълно сътрудничество. 5% смятат, че връзките с Москва не трябва да ги има след войната.

Какво представлява Китай за България? Мнозинството от хората смятат, че Пекин не е съперник на София. 58% твърдят, че китайците са нужен партньор и трябва да си сътрудничим в стратегически план, а 8% дори казват, че Пекин е съюзник, споделящ интересите и ценностите ни. С това страната ни пак е №1 сред изследваните по подкрепа.

2% смятат, че Китай е съперник и сме в конфликт с него, 8 на сто твърдят, че е конкурент, а цели 24% не могат да преценят.

43% от българите твърдят, че Русия и Китай са равностойни партньори в алианс срещу Запада – най-висок процент сред останалите изследвани държави. 39 на сто от сънародниците ни не биха искали страната ни да налага санкции на Пекин в случай на негова оръжейна подкрепа за Русия. 24 на сто биха се съгласили на наказателни мерки, дори ако това води със себе си икономически проблеми за Запада.

Българите най-малко вярват на САЩ в сравнение с останалите държави, в които е проведено проучването. 13% смятат, че Вашингтон е съюзник, който споделя интересите и ценностите ни. 40 на сто определят Щатите като необходим партньор, с когото трябва да си сътрудничим. 12% от българите виждат САЩ като съперник, с когото сме в конфликт. 9 на сто смятат страната за конкурент, а 27% нямат мнение (най-висок процент сред останалите страни).

Интересни са и резултатите от въпроса как ще реагира всяка страна при потенциален конфликт между САЩ и Китай заради Тайван. 79% от българите ще запазят неутрална позиция. Само в Унгария тази стойност е по-висока – 80 на сто. 8% от българите ще застанат на страната на Щатите, а двойно по-малко биха подкрепили Пекин. 9 на сто от сънародниците ни не знаят каква позиция биха заели.

Графики: ecfr.eu

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com