Българите в Тараклия искат консул

18946
Българите в Тараклия искат консул

Бесарабските българи в молдовския град Тараклия искат там да има български консул и са готови да плащат дори заплатата му. Това стана ясно от думите на Александър Гарановский, председател на район Тараклия, където са съсредоточени бесарабските българи в страната, предаде Стандарт нюз.

На посещение в града беше външният министър Кристиан Вигенин. Той откри Информационен център за България и ЕС в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

Българите в Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако не им се предостави специален статут

Етническите българи в Молдова от района Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави спец...

Районният съвет е готов да даде сграда, да поеме разходите, даже ще намерим хора, които ще плащат заплатата на консула, увери Гарановский пред пълната аула на университета. Вигенин обеща да бъдат направени усилия за реализиране мечтата на етническите българи, а на този етап консулът ни от Кишинев ще идва в Тараклия за "изнесени консулски дни".

Пред препълнената зала, която в началото изслуша три песни на български, молдовски и френски, Вигенин заяви, че Молдова винаги е била част от европейското политическо, икономическо и културно пространство. Специфичната култура и ценности на Молдова не са заплашени от претопяване.

Споразумението за асоцииране с ЕС, което Кишинев предстои да подпише, в никакъв случай не подкопава суверенитета на Молдова, посочи Вигенин. Според него споразумението няма за цел да конфронтира Молдова с нейните съседи.

Залата затрупа министъра с въпроси и молби, включитебно да съдейства за износа на местни вина от региона, да говори с Румъния за повече обмен на румънски и молдовски студенти, а пък режисьорът на местния български театър го помоли за "малко рейсче".

Общият брой на гласувалите в чужбина българи е 25 353

Гласуването за членове на Европейски парламент приключи в 34 държави, общият брой на гласувалите в чужбина българи е 25 35. Това съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com