Българска делегация защити позицията ни за РСМ за езика и историята в ЕП

5605
Българска делегация защити позицията ни за РСМ за езика и историята в ЕП
Снимка: БГНЕС

Българската позиция за Република Северна Македония беше чута в Европейския парламент, не срещахме възражения за историята и езика. Това каза историкът от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов пред Actualno.com. Той заедно с още четирима души в лицето на проф. Николай Овчаров от Института по археология, доц. Ана Кочева от Института по българския език, доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека и Владимир Митов от Македонския научен институт бяха на кратка визита в Европейския парламент по време на неговото заседание в Страсбург.

„Ние не искаме да бъдем монополисти на тази тема. Могат да се включат много други колеги“, коментира проф. Павлов. Той обърна внимание на обстоятелството, че посещението на делегацията от България, е съвпаднало с палежа на българския културен център в Битоля.

Групата от България е занесла книга на английски и немски език, сред които „За официалния език на Северна Македония“, така наречената „Бяла книга“ на Спас Ташев с автори от България и Северна Македония. По думите на проф. Павлов изданията са били "буквално разграбени".

Проф. Павлов отбеляза, че интересът към българската позиция е бил силен, но определи като проблем, че активни по нея са отделни евродепутати в лицето на Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Александър Йорданов.

„Най-масираното ни представяне беше пред групата, в която е Ангел Джамбазки. Това е групата на консерваторите и реформистите. Там имаше над 70 депутати. Не срещнахме нито едно възражение на всичко това, което казахме. Стремихме се да бъдем максимално обективни, да изнасяме факти и обстоятелства“, каза още историкът.

Той заяви, че нееднократно са подчертавали на срещите си да видят Македония в ЕС, но при сегашната ситуация.

„Първата ни среща беше с около 16 депутати, от които 7-8 от България. Проф. Кочева изнесе много съдържателна презентация със снимков материал, имаше акценти върху историята и езика. Аз и проф. Николай Овчаров говорихме от гледна точка на историческото наследство и факти, както и тези груби манипулации и фалшификации, които продължават да се вършат от македонска страна, независимо на уверенията и клаузите на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Доц. Спас Ташев изнесе съвсем нова информация за нарушаване на правата на човека в Република Северна Македония. Той направи кратък преглед на преброяването на населението на територията на историко-географската област и по-конкретно на днешната територия на Вардарска или Северна Македония, като се почне от плебисцитите за Българската екзархия. Депутатите от други страни бяха озадачени, че от Първата световна война, включително мнозинството от населението на Македония, е българско и това е по османски, френски и италиански анкети. Съзнателно Ташев не се опря на български данни. В един момент след Втората световна война се оказва, че българи няма, за да се стигне до тези числа от 1500 и 3500 души“, коментира историкът.

Проф. Павлов разказа, че втората среща е била с българската група евродепутати. Историкът отчете, че на срещата са присъствали Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков от ВМРО, Илхан Кючюк и другите евродепутати от ДПС. От ГЕРБ са били всички евродепутати. На срещата е бил и Радан Кънев, като най-слабо е била представена групата на БСП. Той отрече спекулации в медиите, че интересът към срещите е бил слаб. Проф. Павлов отчете, че една от срещите, е имала над 300 гледания в реално време във вътрешната онлайн система на Европейския парламент.

По време на визитата се е появила и идея за изложба на Спас Ташев по темата за Северна Македония в Европейския парламент.

Българската делегация е била в Европейския парламент по покана на Джамбазки, като усилия за срещите е положил и Искрен Веселинов от ръководството на ВМРО. „Това не е инициатива на ВМРО, а широко отворена инициатива. В нея се включиха други евродепутати като Андрей Ковачев, колеги от всевъзможни политически и професионални съсловия. Нашата платформа не е нито антиправителствена, нито е проправителствена. Не отразява някакви конкретни политически интереси, а най-вече се стремим да защитим националния интерес и да обясним на тези, които имат сетива да го разберат в какво всъщност се състои българската позиция и защо България не е склонна да даде път на Република Северна Македония за преговори за присъединяване към ЕС“, коментира проф. Павлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com