Частично бедствено положение в Хасково и Камено

3426
Частично бедствено положение в Хасково и Камено
Снимка: haskovo.info

Обявено е частично бедствено положение на територията на община Хасково за селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Наводнен и затворен за движение е пътят Хасково – Динево. В района е нарушено електрозахранването.

Обстановката в цялата страна остава усложнена. Най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян. Няма данни за бедстващи и застрашени хора. Най-много сигнали са подадени за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради и инфраструктура.

В резултат на усложнената метеорологична обстановка от началото на денонощието екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили 358 спасителни дейности. Към момента пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 61 произшествия.

Затварят Дунав мост за камиони от Румъния

Усложнена е зимната обстановка в Русенско, пътищата в цялата област са затворени за превозни средства над 12 тона. Изцяло е затворен п...

Тази сутрин, около 8.30 часа, е подаден сигнал за издирване на седем деца в района на местност Река Арда, община Ивайловград. Незабавно екипи на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и РУ – Ивайловград са предприели действия за издирването им. Децата, които загубили ориентация, придвижвайки се от частна вила, са открити невредими и са настанени в полицейското управление в града, уточниха от МВР.

Към момента има данни, че прелива язовир „Ивайловград“.

Няма достъп до кърджалийските села Красино и Морянци, община Крумовград. Обилните валежи и придошлите високи води са разрушили водостока в района (бетоновия мост). Залята е помпената станция на село Морянци, където липсва питейна вода. Река Крумовица и нейните притоци са повишили нивата си. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка”. В дежурния център на пожарната служба са получени сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. "Дружба” в Крумовград. Към момента нивото на водата спада. На територията на областта има селища без електрозахранване. Язовир „Амбарица’’, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково, прелива контролирано. Няма пряка опасност за населението.

Обявено е бедствено положение на територията на община Смолян. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура.

Пътят през прохода Петрохан е затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

Над 320 села в Югоизточна България са без ток

Обилният мокър сняг в Югоизточна България остави без ток много от потребителите на ЕВН- България. Ситуацията е аварийна, съобщават от ...

Затворени пътни участъци в Област Смолян. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

Община Камено също обяви частично бедствено положение заради наводнение в с. Ливада. Това съобщиха от община Камено. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. Към 12 от тях няма достъп. Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир Чакърлийка. Също така стеснени са и участъците на коритата на деретата, което от своя страна пречи за нормалното вливане на водата в река Русокастренска. В момента кметът на Община Камено е на мястото, където бедстват хората.

Нивото на реката в с. Кръстина също се е покачило, но до този момент няма опасност от наводнение. Рано сутринта служители на Община Камено са я обезопасили с чували с пясък, които не позволяват на водата да прелее към къщите на хората. Наводнени са няколко домове в с. Трояново. В град Камено ситуацията е спокойна. Всички шахти са почистени и няма опасност от преливане на дъждовните води.

Област Кърджали. Река Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към момента.

Област Враца. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа в областта. Ограничено е движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т по път I-1 Краводер – Лютидол.

Лавини паднаха в Пирин и на "Петрохан"

Лавина е паднала в Пирин в района на местността Ечмище, извън района на ски пистите. Информацията до момента обаче не е официално пот...

Област Кюстендил. Въведени ограничения за главен път Е 871 от ГКПП - Гюешево до Радомир. Затворен за товарни автомобили е пътят Дупница - Самоков. За всички превозни средства е затворен път III -104 Бобошево – село Четирци /от 4 до 25 км/.

Област Благоевград. Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в проходите Юндола и Предела.

Област Перник. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Радомир – Гюешево.

Област Сливен. Път ІІІ-488 /с. Градец - с. Ичера - Сливен/ е затворен за движение на МПС в участъка от км 19+750 до км 30+000. Активирано свлачище при км 25+500. Обходен маршрут през с. Ичера – път ІІІ-488 - с. Градец – път ІІ-48 – път І-7 – п. кр. „Петолъчката” – път І-6 – Сливен и обратно.

Област Хасково. Наводнен и затворен за преминаване в двете посоки е пътят с. Долен главанак – с. Бориславци – с. Ефрем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com