Ченалова: Нямам лични контакти със синдика Велков, но той е различен

30345
Ченалова: Нямам лични контакти със синдика Велков, но той е различен
Снимка: БГНЕС

За мен синдикът Панайот Велков е различен. Неговата работа не е толкова формална, той е много активен, той живее в тези дружества. Така станалата обект на много спорове през последната седмица съдията от търговското отделение на Софийския градски съд Румяна Ченалова описа работата на синдика.

Тя допълни, че няма любими синдици, които назначава, тъй като се занимава с 30-40 дела по несъстоятелност едновременно. В тази връзка съдията от СГС обясни, че няма лични контакти със синдика Панайот Велков. Така тя се опита да отговори на критите, че назначава непрекъснато един и същ синдик.

Скандал: Ченалова решила случая "Соло" заради кариерна облага?

Скандалът със съдия Румяна Ченалова достигна до нови висоти, след като ищец по нейно старо дело разкри скандални подробности относно ра...

Велков е синдик само от няколко месеца. Заради това, че си обича работата или по друга причина докладите му не са формални. По случая "Белведере" той е представил за един месец не 1 (каквато е нормалната практика), а 12 доклада. В тях Велков пише, че ще плати заплатите на 48 души, ще плати тока и тн. Това стана ясно още от думите на Ченалова в ефира на bTV.

По време на гостуването си тя отново допусна, че френският посланик е бил подведен. Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан има лично отношение към казуса. Съдията добави: "В казуса има две страни и единствено обяснение е, че той е бил заблуден и са му поднесени неверни факти, тъй като той фирмата иска да защити своя интерес".

Ченалова отрече да е давала разрешение да се назначава охранителна фирма, която пазела 100 кв. м. за 30 000 лева на месец на проблемното дружество. В момента тази дейност се осъществявала от СОТ.

По повод случая "Белведере" беше обяснено, че фирмите наистина са представили доказателства, че са платили задълженията си, както и че са поискали прекратяване на производството по несъстоятелност. Синдикът се е съгласил на това. Но има правила, според които производство може да бъде прекратено по искане на кредитора. Освен двамата кредитори има постъпили искания и от още трима за неизпълнени задължения на ответниците по търговски сделки.

След девет дни ВСС казва какво мисли за Ченалова и "Белведере"

Въз основа на изслушването на съдия Румяна Ченалова относно обвиненията, отправени към нея от френския посланик Ксавие Ларен дьо Кабан...

На обвиненията за неправомерна смяна на ръководството на компанията за производство и търговия с вина и водка, съдията от СГС обясни, че на тях им е казано, че всички действия първо трябва да бъдат съгласувани със синдика. Въпреки това, след като Велков ги е запознал с това изискване, шефовете са започнали да теглят пари на каса, сключват договори и др., без да искат предварително разрешение. 

Не, не смятам, че уронвам престижа на правосъдната система. Всяко действие, което предприемам, се проверява, коментира още съдията. Тя допълни, че не спи спокойно, тъй като не може да остане безучастна на това, което се говори.

На въпрос как става така, че името й се появява в много скандални дела, като в случая с "Октопод", "Соло", "Вальо Топлото", появява се в тефтерчетата на Филип Златанов, в делата около Цветан Василев и КТБ, съдията посочи че е проверила цифрите и това как се падат делата са технически въпроси. Падам се чрез компютърно разпределение, каза Ченалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com