ЦИК остави и сайтовете без реклама с държавни пари за изборите и референдума

1749
ЦИК остави и сайтовете без реклама с държавни пари за изборите и референдума

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решение да лиши и сайтовете от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани за участие в референдума и изборите за президент. Това потвърди говорителят на комисията Цветозар Томов пред Actualno.com.

Припомняме, че вчера стана ясно, че същото решение е взето и в ущърб на регионалните медии. Гласовете днес "за" са били 13, а "против" - 6.

То е заради съмнения за злоупотреба с медийните пакети, които отпуска държавата - 40 хиляди лева. На предишния референдум инициативни комитети, в част от които имаше свързани лица, насочиха пакетите си към определени сайтове.

"В ЦИК беше направено предложение медийните пакети да бъдат предоставени за разходване единствено на медиите с национален обхват, а именно това са обществените и търговските телевизии и радиа с национален обхват и печатните издания с национален тираж", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Решението кои и колко ще бъдат партиите и коалициите и инициативните комитети, които ще получават правото на медийни пакети в изборите и в националният референдум ще стане ясно на 7-ми октомври. Тогава комисията ще вземе решение.

Странното решение на избирателната комисия предизвика реакция на Съюза на издателите в България заради ограничаването на ползването на медийните пакети само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж.

"Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии", пише в позицията на съюза

Издателите смятат, че комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Освен това въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" е дискриминация, смятат издателите.

Публикуваме цялото становище на съюза:

ПОЗИЦИЯ на Съюза на издателите в България

Относно: Протоколно решение на Централната избирателна комисия от 1 октомври 2016 г. относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум

Поредица от медийни публикации информираха обществеността относно приетото от Централната избирателна комисия на 1 октомври 2016 г. протоколно решение, с което се приемат правила за разходването на средствата за "медийни пакети" в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум, и с които Комисията ограничава ползването им само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж.

Медиите цитират представители на Централната избирателна комисия, които обясняват мярката като опит да се отстранят съмненията за злоупотреба с парите, отпускани от държавата на инициативни комитети, партии и коалиции за агитация в предстоящите избори.

Управителният съвет на Съюза на издателите в България разбира мотивите на Комисията да изработи правила, с цел избягване на злоупотребата със средства за платена политическа кампания, но изразява недоумение по повод въвеждането на диференциация и неравнопоставеност на медиите в предизборната кампания.

Задължението на Централната избирателна комисия по см. на чл. 178, ал. 5 от Изборния кодекс да посочи реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети има отношение към задължението й по ал. 4 от същата норма да заплаща различните платени форми на отразяване до изчерпване на средствата на партията, коалицията или инициативния комитет. В същото време, според Съюза на издателите в България, Комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Считаме, че решението на Централната избирателна комисия относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети, следва да продължи да урежда съществените процедурни въпроси относно договарянето и изплащането на средствата за "медийни пакети", но в никакъв случай не може да съдържа ограничения в избора на доставчик на медийни услуги.

Регионалните медии съдят ЦИК заради парите за референдума на Слави

Българската асоциация на регионалните медии се обяви срещу решение на ЦИК парите за предизборната кампания на инициативни комитети и па...

Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии. Въведената от Кодекса дефиниция за "печатни медии" насочва към вестници, списания и други периодични издания, а радио- и телевизионните организации са представени като "медии, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи". "Онлайн новинарските услуги", от своя страна, включват електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания. В нито една от тези дефиниции, нито в друг текст на Кодекса, не се въвежда понятие за регионалност или изискване за селективност в избора на медиен партньор при провеждането на предизборната кампания.

Освен неоправдано дискриминационното съдържание на всяко ограничение в избора на доставчик на медийни услуги, въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" медии рискува да внесе допълнителна неяснота, доколкото терминът не е еднакво приложим по отношение на отделните видове медии. Обръщаме внимание на несъстоятелността на понятия като "национален тираж", включени в медийните съобщения по темата. По отношение на доставчиците на радиоуслуги, следва да се има предвид, че с национален лиценз за излъчване са единствено програмите на Българското национално радио и "Дарик радио България", като останалите масови радиопрограми се излъчват като "радиовериги", т.е. в множество локации във връзка с издадените на операторите местни и регионални лицензии, които обаче не са "национални".

Обръщаме внимание, също така, че въвеждането на "териториалност" по отношение на интернет медиите е напълно лишено от смисъл, доколкото единственото ограничение пред разпространението на тези медии би било т.нар. "географско блокиране" при разпространението на цифрово съдържание, което, обаче, касае национално и наднационално филтриране на достъп до интернет ресурси.

Съюзът на издателите в България най-отговорно призовава Централната избирателна комисия при въвеждането на ред за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети да се въздържа от каквито и да било ограничения пред избора на доставчик на медийни услуги от съответната партия, коалиция или инициативен комитет. Считаме, че задължение на Централната избирателна комисия е да следи за измами с предоставяните средства, без това да засяга свободния избор на политическите субекти.

Съюзът на издателите в България е готов да съдейства на Централната избирателна комисия за изработването на ясни, недвусмислени и недискриминационни правила, с оглед изпълнението на специфичните задължения на органа според Изборния кодекс, при избягване на непазарни ограничения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com