Д-р Петър Величков: Книга за непознатия поет Трифон Кунев преплетена с историята на България (ВИДЕО)

1802
Д-р Петър Величков: Книга за непознатия поет Трифон Кунев преплетена с историята на България (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: АбордажВасил Данов ни среща с д-р Петър Величков – журналист, писател, поет, литературен историк и журналист. Повод за разговора е книгата „Непознатият поет Трифон Кунев“, чийто съставител отново е д-р Петър Величков.

Трифон Кунев (1880-1954 г.) е български политик, поет и писател. Член е на БЗНС от 1931 г. След 1944 г. е директор на Народния театър, председател на Съюза на българските писатели. В един момент той напуска тези постове и минава в опозиция.

Трифон Кунев е преследван и забраняван и умишлено премълчаван във всички десетилетия до днес не заради своята фина, елегантна и красива поезия, а заради поредицата фейлетони „Ситни дребни като камилчета“, което той списва във в. „Народно земеделско знаме“. Фейлетоните защитават основните демократични ценности и свободи и остро критикуват и разобличават опитите за налагане на тоталитарен режим в края на 1940-те години. Още: Анна Тертична: Заплаха и шантаж са основните инструменти на политиката на Кремъл (ВИДЕО)

„В началото на миналия век Трифон Кунев е един от най-големите български поети след Яворов, Теодор Траянов. Той е поет-символист със сюрреалистични елементи в поезията си и за този период (1904-1907 г. – б.р.) от живота му не се знае почти нищо.“, казва д-р Петър Величков. „Стихосбирката на Трифон Кунев „Хризантеми“ (1907 – б.р.) е един от върховете в българската поезия, а това че авторът след 44-та година е репресиран, пребивам, вкарван затвори, ни пречи за да знаем повече за поета Трифон Кунев чрез неговите стихотворения.“

Д-р Петър Величков споделя, че през 2017 г. случайно попада на аукцион, където се продават любовните писма на Трифон Кунев до неговата любима украинката Маша Крилова. „Всъщност от тази кореспонденция ние разбираме, че неговата муза е Маша Крилова, че стиховете, които влизат в най-съществената му стихосбирка „Хризантеми“ са посветени или вдъхновени от цялата трагична история на тяхната любов. Появата на една книга с неизвестни текстове на Трифон Кунев е един прозорец, който ни отваря вратички към други истории от неговия живот. “Още: Христо Гагов: Вместо Альоша да сложим паметник, който да почисти оборите в нашето мислене (ВИДЕО)

”Това издание представя един непознат Трифон Кунев като поет с лично неговите изповеди до Маша Крилова. Но в него има и втора част, в която ние проследяваме рецепцията на тази голяма личност, кой какво е написал за него, той какво си спомня. По този начин исках да заостря вниманието върху Трифон Кунев, не в розовата светлина на една любов, макар и драматична, но завършила с брак и щастие, исках да заостря върху цялата тази история на неговия живот, която е тясно преплетена с историята на България.“

Целият разговор на Васил Данов с д-р Петър Величков можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество