Дали нобелистът Хандке може формално да донесе наградата на Сърбия?

2482
Дали нобелистът Хандке може формално да донесе наградата на Сърбия?
Снимка: Getty Images/Guliver

„Сърбин ли е нашият Нобелов лауреат?” е заглавието на материал, публикуван от австрийския интернет-сайт „ое24”, който стана особено дискусионен и засягащ противоречивото минало на наградения тази година с нобел за литература австрийски писател Петер Хандке.

В материала се цитира разследване на платформата „The Intercept”, според което през 1999 г. във Виена Петер Хандке е получил сръбски паспорт. По силата на действащото законодателство, той автоматично губи австрийското си гражданство.

"Белград може да се радва, а Австрия да има един Нобелов лауреат по-малко. Според разследването, известният писател е получил сръбския си паспорт на 15 юни 1999 г. в сръбското посолство във Виена. Управляващият тогава режим на Милошевич явно е оценил автора с неговите просръбски коментари по време на 78-дневните бомбардировки на НАТО.

От Министерството на вътрешните работи по случая е изпратено следното обяснение: „Всеки, който доброволно придобие чуждо гражданство, губи своето австрийско гражданство. За да не изгуби австрийското си гражданство, гражданинът трябва да получи писмено разрешение, преди да е придобил чуждото гражданство.“

Дали Хандке е кандидатствал предварително за такова разрешение предстои да бъде уточнено, но вероятността за това е много малка.

Според високопоставен служител, случаят много напомня на този с Анди Голдбергер. Скиорът получи сръбско гражданство, но бързо промени мнението си.

Министерството на вътрешните работи ще разследва случая на Петер Хандке. Според „The Intercept”, цитирани от БГНЕС, югославският му паспорт е открит съвсем случайно в австрийската национална библиотека. На една „незабележима” страница са открити няколко малки снимки, между които две от югославския паспорт на прочутия писател и носител на Нобеловата награда за литература.

С получаването на паспорта Хандке не е искал да изпрати специално политическо послание, споделя негов дългогодишен приятел. Той си е поръчал документа единствено с цел да плаща по-малко за нощувки в сръбските хотели", се казва още в материала за писателя. 

Огласяването на решението Нобеловата награда за литература да бъде връчена на Петър Хандке предизвика множество реакции и критики. Опонентите напомниха откритата подкрепа на писателя за бившият сръбски лидер Слободан Милошевич. Според Хандке, босненските мюсюлмани са инсценирали геноцида в Сребреница през 1995 г., за да очернят сърбите.

Поради радикални идеологически възгледи и дясна ангажираност на австрийския писател Питър Хенке е подадена петиция за оттегляне на решението му да бъде връчена Нобелова награда за литература за 2019 г.

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова премия

Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията на алтернативна Нобелова премия за литература. Това съобщава агенция "Киодо". Сп...

Критика беше отправена от американския ПЕН център, от политически лидери в Косово, от представители на „Сдружение на жертвите и свидетелите на геноцида в Босна и Херцеговина” и други.

През 90-те години Хандке се изяви като защитник на сърбите по време на кървавото разпадане на бивша Югославия, като дори ги сравнява с евреите при нацистите, забележка, която по-късно оттегли.

Неговият пътепис от 1996 г. „Пътешествие към реките: Справедливост за Сърбия“ предизвика бурни негодувания и през 1999 г. той върна престижната гербанска литературна награда Бюхнер в знак на протест срещу бомбардировките на НАТО в Белград.

През 2015 г. Хандке беше награден с титлата „Почетен гражданин на Белград“, а през 2012 г. стана чуждестранен член на Сръбската академия на науките и изкуствата.

Посланикът на Косово в ООН припомни един от цитатите на Хандке: „Понякога бих искал да бъда сръбски православен свещеник, който се бори за Косово“. Тя отбеляза, че в свят, пълен с блестящи писатели, Нобеловият комитет реши да възнагради пропагандатор на етническа омраза и насилие. Самият Хандке обаче многократно се опитваше да редуцира натиска върху него и да изясни по-ясно позициите си - например тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com