Данаил Кирилов тръгна да прави закон за фалшивите новини

3075
Данаил Кирилов тръгна да прави закон за фалшивите новини
Снимка: БГНЕС

Въпреки че и в сега действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата и набеждаването са наказуеми, управляващите започват спешни "експертни" срещи за инкриминирането на разпространението на фалшивите новини. Това стана ясно след среща между правосъдния министър Данаил Кирилов и председателя на комисията за култура и медии в парламента Вежди Рашидов, съобщава в. Сега.

Работните групи по въпроса ще се съберат още в началото на есенната парламентарна сесия, съобщи Кирилов. В тях ще бъдат привлечени експерти от прокуратурата и МВР. "Имаме работни групи, в момента обсъждаме и различните възможности, но не искам да казвам дали ще се прави отделен закон или нови текстове в съществуващи закони, тъй като нещата са на много начален етап. Имаме различни варианти, но трябва да видим и какви са възможностите в европейското право", поясни Кирилов. Според него един от ключовите въпроси е да се определи какво е фалшива новина, тъй като дебатът в Европейския съюз тече повече от две години, но от него така и няма резултат.

И Instagram с нова функция за докладване на фалшиво съдържание

Приложението за споделяне на снимки в Instagram пуска функция, която ще позволи на потребителите да съобщават за фалшиво съдържание, пр...

Вежди Рашидов обаче е готов със своя дефиниция какво е фалшива новина. "Непроверената новина, която няма нищо общо с истината, е фалшива новина. С лъжливата новина се съсипват човешки съдби, никой не се извинява за това. Обратният въпрос е кой ще защити правата на всеки добър гражданин, който е омърсен", коментира за "Сега" Рашидов. На въпрос защо не се използва сега съществуващата законодателна уредба за справяне с невярната информация, Рашидов отговори, че "свободата на словото е много добро нещо, но нека не минава в свободия. Когато човек прави каквото си иска и не носи никаква отговорност за това, е свободия".

"Хората трябва да имат правото да претендират за истината. Никой не убива свободата. Напротив, за убиване е този, който се опита да убие свободата на словото. Но не трябва да се злоупотребява. За фалшивата новина, която не кореспондира с истината, трябва да се носи отговорност", убеден е Рашидов и допълни, че всеки ден интернет бълва фалшиви новини. Той бе категоричен, че законодателните промени щели да бъдат подложени на обществено обсъждане. Вежди Рашидов дори обяви, че е поискал от премиера Бойко Борисов България да бъде домакин на обща среща на председателите на ресорните комисии в националните парламенти в ЕС, на която да бъдат обсъдени общи европейски стандарти за справяне с неистинските новини.

Миналия месец Европейската комисия одобри финансиране на нова програма, инициирана от евродепутата Андрей Новаков, съобщиха от партията. Проектът представлява безвъзмездно финансиране за онлайн медии, информационни агенции и сайтове с цел подобряване на капацитета им да се борят с дезинформацията и фалшивите новини. "Както в Европа, така и в световен мащаб дезинформацията е способна да влияе на избори и на работата на правителства. Новата програма ще е в подкрепа на медийната среда в Европа, включително и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2.5 млн. евро, които Евросъюзът ще инвестира именно там, където има най-голяма нужда", коментира Новаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com