Даваме над 70 млн. лв. за гориво за армията, двойно повече от предишния път (ВИДЕО)

3940

Министерството на отбраната се готви да даде над 70 млн. лева за горива за нуждите на Българската армия. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана в сайта на Агенцията по обществени поръчки (АОП).

Интересното е, че това надвишава над два пъти сумата, дадена за горива при предишния договор. При предишната поръчка от 2015 г. са дадени точно 27 350 000 лв.

МО: Военни ще влизат в правомощията на МВР само при непосредствена опасност

Законът за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет днес, е важен акт за повишаване способностите на държавата за ре...

От заданието става ясно, че ведомството иска да закупи 17 619 000 литра авиационен керосин Jet-A1", 4 566 000 литра автомобилен бензин A-95 H, 5 920 000 литра дизелово гориво F-54. За нуждите на армията ще бъдат закупени и 7 948 000 литра газьол ПКЦ 0,1% сяра за отопление и 6 440 000 литра дизелово гориво F-75 за плавателни съдове.

Досегашният договор за авиационен керосин Jet A-1 беше сключен със „Сакса“ ООД, регистрирана в град Долна баня. Фирмата получава 9 620 000 лв. за доставката на горивото. В сегашната поръчка за керосин са отделени почти три пъти повече - над 29 млн. лева.

Останалите 10 615 000 лева са били за „Бент ойл“ ООД, която според медийни публикации е свързана с бившия борец и един от основателите на СИК Младен Михалев - Маджо. Според Търговския регистър основен собственик на "Бент ойл" е Димитър Радев чрез фирмата "Вилет". Радев е и в управлението на "Фарма", в която дял от 67% има съпругата на Младен Михалев – Елена. „Бент ойл“ държи и 28% от акциите на новата застрахователна компания "Асет иншурънс".

„Бент ойл“ се занимава с продажба на горива, като според сайта ѝ стремежът е: "Да бъдем водеща фирма в областта на дистрибуцията на петролни продукти".

За близостта й до един от основателите на СИК и настоящ бизнесмен Младен Михалев стана известно преди години, по време на едно от разследванията за дрога срещу Златомир Иванов - Баретата. В съдебна зала стана ясно, че "Бент Ойл" е зареждала бензиностанциите на близкия до Баретата бизнесмен Росен Драгнев-Капитана.

Армията оредява заради ниските заплати

Министерството на отбраната среща все по-големи трудности не само да набира професионални войници, но и да ги задържи в армията. Причин...

А в предишната обществена поръчка на министерството на отбраната 2 815 000 лева са отишли за автомобилен бензин F-67. В сегашната поръчка се дават над 7,6 млн. Същевременно 3,5 млн. лв. са отишли за дизелово гориво F-54, като сега са отделени 9,8 млн. лева.

От стария договор личат и 1,8 млн. лв. за газьол ПКЦ с 0,1 % сяра, като сега ще бъдат дадени над 13 млн. лв.

При предишната поръчка са били отделени 2,5 млн. лв. за дизелово гориво F-75 за плавателни средства. При сегашната ще бъдат дадени над 10 млн. лв.

Според новото задание участниците трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, най-много за последните три години от датата на подаване на офертата.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com