X
 
 

Денят на влюбените като празник и на виното

793 3
Денят на влюбените като празник и на виното
Снимка: iStock/Guliver
14 февруари е - ден, който вече от доста години продължава да разделя настроенията в България. И причината е, че днес има два празника - Трифон Зарезан и Свети Валентин.

Първият е традиционен за България от доста повече време и е посветен на виното. Зарязването на лозата символизира новото начало и очакването за богат урожай през годината. Празникът се известен още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун Пияница.

Традицията

Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.

"Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря на благословията с "Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.

Как правилно да съхранявате виното си

Ако предпочитате да празнувате Трифон Зарезан, вместо Св. Валентин, то несъмнено съхранявате няколко бутилки от напитката на боговете в...

Свети Валентин

Другият празник на днешната дата е Денят на влюбените - традиция, която идва от католицизма. От няколко века този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура.

Традицията на писане на "валентинки", подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в Западна Европа. Казват, че този празник е благодатен за производителите на картички, сладки и всякакви подаръци с формата на сърце, напомня БГНЕС.

Според традицията на английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

В Япония и Корея празникът датира от 1930 г. В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен "Белият ден". Противно на Япония, в Корея съществува традиция на "Черния ден", в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

Колко може да ви струва Св. Валентин тази година

Ежедневно безброй хора по света засипват своите близки с картички, цветя, шоколади и други подобни екстравагантни подаръци. Но има един...

В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.

В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов. В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените. В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя. Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до "греха на този ден", са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че "гибелната западна традиция" обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

В България стечението на обстоятелствата съчетава по време празника Трифон Зарезан, свързван с виното, с Деня на влюбените. Двата повода го водят към символично обединение в Ден на виното и любовта. Които всъщност са свързани и митологично, и традиционно.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 3 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
    Моля за извинение редактора! „Молко ли е спорил...” да се чете„Малко ли е сторил” Благодаря Ви!!
  • ++= 2 ++= преди 6 дена Профил на трол?
    ИВАЙЛО АЧЕВ,ЗАЩО ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ СТАТИИ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ В ПРАВОСЛАВНИЯ КАЛЕНДАР НА БПЦ.НЕ НИ БАЛАМОСВАЙТЕ със спорене за „два” празника,понеже важния е един-третия такъв. Молко ли е спорил представилият се на 14:02 Св.Кирил СловеноБългарски за културата и идентичността Ви,на народа ни и на още няколко народа,та да дрънкаме днес кой празник е по-значим,дион виж още ›› исовата традиция или католическата традиция Кога НАШАТА традиция ще я празнуваме и кога българите ще имаме понятието НАШ.НАШИ. Срамно е да не знаете,че денят на Свети Трифон минава на 1.02 и да помислите кому е нужно ДА НЕ СИ СПОМНЯМЕ колко е свършил за краткия си живот Св.Кирил,брат му и учениците им На Учител днес се благодари за труда,българи!После разбира се виното и валентинките.После я сказал!Нравится?Если вы такие негодяи болгарские,что не отмечаете такого святого человека прежде всех глупостей-то трудно вас назвать нация! ОПОМНИТСЯ ВЕД НА ГА,НА КВО ЗАПРИЛИЧАХМЕ?!сега сесесера ли ни е виновен или сме много заети,или с амнезия?? Срам???? Моля модератора да помисли дали обиждам някого или събуждаме всички,без да трие този зов,апел
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Хич, бива ли така бе момче, как ти се откъсна от сърцето и написа "Денят на влюбените като празник и на виното", ПРАЗНИКЪТ НА ВИНОТО - ТРИФОН ЗАРЕЗАН Е МНОГО ПРЕДИ ДА ИЗМИСЛЯТ ПРАЗНИКА НА ВЛЮБЕНИТЕ и след някоя чаша вино любовта сама идва, а след китки и лигави признания едно нищо, така че, Трифон Зарезан, предполагащ обилно вино пиене е довел и до любов в излишък та станал и ден на влюбените, язъ виж още ›› к, уважавам писанията ти, а напоследък нещо ти куца магарето, стегни се.