Директорът на БАБХ: Приходите за фирмата "Капитан Андреево" са повече, отколкото са се отчислявали от държавата

4327
Директорът на БАБХ: Приходите за фирмата "Капитан Андреево" са повече, отколкото са се отчислявали от държавата
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Сагата около "Капитан Андреево" се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес. Това коментира директорът на Българската агенция по храните д-р Иван Шиков.

Вече е пуснато е двумесечно предизвестие към частната фирма, която е досега е извършвала по границата, както е посочено и в договора, увери той.

Новият шеф на БАБХ - решен да повиши имиджа на агенцията

Новоназначеният шеф на Българска агенция за безопасност на хранитe (БАБХ) Иван Шиков заяви пред парламентарната комисия по земедел...

"Не смятам, че държавата с нейните ресурси и капацитет би могла да си позволи лукса да не поеме веднага дейността и да не продължи дезинфекцията по границата".

Договорът с частната фирма е сключен през 2013 г., а защо това е решено, трябва да се пита тогавашното правителство, посочи д-р Шиков: "При всички случаи, след като и миналата година влязоха различни институции на границата, се установи, че приходите за фирмата са повече, отколкото са се отчислявали от държавата".

На границата с Турция винаги се извършва дезинфекция, подчерта той. Преди 2013 т. нар. "златен гьол" е бил под формата на площадка. През 2013 г. е преценено, че трябва да се извършва ежедневна дезинфекция. Оттогава досега е спирана за кратко няколко пъти, когато обстановката в Турция е била по-спокойна."В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има доста сериозни притеснения за появата на зарази, които не са само по животните, но има опасност да се пренесат и на хората, така че ние смятаме, че към момента дезинфекцията на границата ни трябва да продължи", заяви Шиков по БНТ.

Относно фитосанитарния контрол - всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието служители на БАБХ ги прекарват със собствен транспорт.

МВР започва разследване на "Златния гьол": "Вече няма да има милиони за хора с прякори"

МВР започва разследване на т. нар. "Златен гьол" и по-конкретно - на цялостния начин, по който е стопанисван години наред обектът ...

"Това не е нормално, не е и финансово обосновано, но за да не търпим критика от ЕК, се принудихме за кратък срок от време да решим проблема с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, но в никакъв случай не можем да говорим за високи отклонения от нормата за пестициди", каза директорът на Агенцията по храните.

За цялата 2022 г. са извършени близо 150 000 проверки за безопасност на храните - това включва проверките по празниците, в началото на учебната година, проверки по сигнали и жалби. Съставени са над 800 акта за нарушения, над 5500 разписания, затворени са близо 50 търговски обекта. Възбранени и насочени за унищожаване са над 650 тона храни, посочи още той.

Няма сериозни отклонения от качеството на храните в зимните ни курорти, там не са установени сериозни проблеми, увери Иван Шиков. 

ОЩЕ: Съкратиха с 1/3 времето за изпълнение на новите трасета на "Капитан Андреево" 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com