Доброволци чистят планината в кампания на Пиринско

6338
Доброволци чистят планината в кампания на Пиринско
Снимка: Пиринско Чисти планини

Пластмасовите бутилки заемат първо място като най-разпространеният отпадък в планините в световен мащаб, показват резултатите от глобалното проучване „Пластмаса на върха“ от 2021 г.

Повече от половината анкетирани в проучването споделят, че виждат отпадъци при всяко посещение в планината. Данните сочат, че най-замърсените места са планинските пътеки. Паркингите в подножията на планините, както и зоните за отдих са другите силно замърсени места според потребителите.

Освен пластмасови бутилки, в планините често се среща и органичният отпадък – например остатъци от храна, които са вторият най-често срещан замърсител в природата. Други отпадъци, които можете да видите, са хартия и картон, мокри и сухи кърпички, както и стъклени бутилки или остатъци от тях. За съжаление, веднъж попаднали в природата, те не се разграждат по естествен път – ето защо не бива да бъдат изхвърляни извън установените за целта места.

Пластмасовите опаковки например се разграждат за около 400 до 450 години, като човечеството познава и използва над 10,000 вида пластмаса. Рециклирането е най-добрият метод за справяне със замърсяването с пластмаса. Това е процес, при който се  възстановява суровината, която после може да се използва за направата на нови пластмасови продукти. Ето защо пластмасата трябва да бъде събирана и рециклирана отделно.

Според проучването, над 90% от потребителите осъзнават личния си принос за опазването на планините, като посочват, че най-важното условие за това е да не оставяме никакъв боклук след себе си. Близо 50% от анкетираните  смятат, че компаниите от частния сектор имат отговорност за почистването на планината, а за 79% от хората екологичните каузи са от ключово значение. Като цяло, младите хора на възраст между 18 и 30 години проявяват по-високи нива на загриженост за околната среда и са склонни активно да се включват в инициативи с екологична насоченост.

За да допринесе за опазването на българската природа, Пиринско стартира нова кампания „Пиринско Чисти планини“. Инициативата на водещата марка бира у нас има за цел да допринесе за почистването и превенция на замърсяването. На 26 август, доброволци от цялата страна ще чистят Пирин планина при хижа Гоце Делчев и при изходен пункт за хижа Яворов, където ще бъдат разположени специални пунктове на Пиринско. Всеки, който донесе отпадъци, ще получи свежи награди. Събраното количество ще бъде рециклирано и използвано повторно за облагородяването на планинските еко пътеки или места за отдих в планината. Първото събитие от кампанията се състоя на 12 август. В него се включиха над 500 доброволци, които заедно почистиха Пирин планина. Те събраха 6 контейнера с отпадъци, равняващи се на 140 кг – точно колкото е дневният отпадък на 116 души в България, според статистика на НСИ, отчитаща количеството битови отпадъци на глава от населението за 1 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com