Доц. д-р Спас Ташев: Протоколът "Белев-Данекер" е нескопосан фалшификат (ВИДЕО)

3812
Доц. д-р Спас Ташев: Протоколът "Белев-Данекер" е нескопосан фалшификат (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с доц. д-р Спас Ташев - дипломат, основател и пръв директор на Културно-информационния център на България в Скопие и автор на книгата “Трагедията на еврейското население във Вардарска Македония и Беломорието – 1943”.

Според доц. д-р Спас Ташев българската общественост, на практика, не знае нищо относно делото „Бекерле“, тъй като това е била една голяма тайна. „Тези две институции, БКП и ДС, са тези които замитат и фалшифицират фактите. Разбира се, политическото решение е взето от БКП, а изпълнението на мръсната роля е възложено на ДС. И така стигаме до печалния факт, че вместо днес България да се гордее пред света със спасяването на българските евреи, ние виждаме как този наистина героичен подвиг в нашата съвсем неотдавнашна история все повече и повече се принизява. Вместо за спасение, се говори за оцеляване и все по-често на фона на това спасяване се размята твърдението за българската вина за депортацията и избиването на 11343 евреи от т. нар. Нови земи или Вардарска Македония и Беломорието.“ Още: Д-р К. Гърневски: Липсата на правосъдие е олицетворение на пороците, наложили се като норма на поведение (ВИДЕО)

За първи път се споменава за фалшифициране на Протокола „Белев-Данекер“ още през 1945 г., когато във вестник „Еврейски вести“ се публикува информация, че Александър Белев, комисар в Комисарството по еврейските въпроси, е фалшифицирал прословутия протокол.

В края на 50-те години бившият германски посланик в България Адолф Бекерле е арестуван по настояване на влиятелни световни еврейски организации и е обвинен, че той е извършителят на Холокоста на евреите от Македония и Тракия. По показанията на Бекерле на процеса срещу него в Германия става ясно, че той е получавал заповеди от германското Министерство на външните работи и че той е прекият изпълнител. Дори дава информация, че Цар Борис III и българските власти оказват съпротива на тези германски искания. “Тази информация няма как да разтревожи тогавашна комунистическа България, която, въпреки че не желае да бъде опетнено името ѝ с избиването на евреи, за нея по-важно е да не се допусне, че предходните български власти, които са идейните противници на комунистическия режим не трябва по никакъв начин да бъдат представени като спасители на българските евреи“. На специално заседание на ЦК на БКП, се взема решение, че не трябва да се допусне вероятността Цар Борис да бъде представен като спасител и тогава започва да се работи в другата посока. Вместо Цар Борис III, да се лансира идеята, че БКП и Тодор Живков са в основата на спасяването на българските евреи.“

По време на процеса българският прокурор пише до германския, че в архива на местна еврейска организация е открит документ, Протокола „Белев-Данекер“. „Тук възниква големият въпрос - как така има протокол, за който германците не знаят?“ България отказва да изпрати оригинала за експертиза в Германия и тогава германски прокурор идва в България за да се запознае на място с документа, който обаче не му е предоставен. „За сметка на това е проникнато в неговата хотелска стая, знае се от кой е проникнато, дори е изследвано какви цигари пуши, какви неща е хвърлял в кошчето. Тогава се прави опит от нашите служби да го вербуват за ДС.“ Още: Никола Григоров: Историята е най-важното доказателство, че над българите в Македония се извършва геноцид (ВИДЕО)

„Преди няколко години моята колежка Силвия Авдала беше в Германия в съдебният архив. Тя успя да прекопира по-голямата част от тези документи. Четейки документите в нас съвсем логично се породи съмнението относно истинността на въпросния протокол, поради което предложихме на българската власт да се направи експертиза.“, споделя Спас Тошев.

Какво е заключението на първата експертиза на Протокола и защо се е наложило да се направи втора експертиза, можем ли да се доверим на експертиза, направена от агенти на ДС – отговори на тези въпроси и други любопитни факти ще научите от видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com