Д-р К. Гърневски: Липсата на правосъдие е олицетворение на пороците, наложили се като норма на поведение (ВИДЕО)

4441
Д-р К. Гърневски: Липсата на правосъдие е олицетворение на пороците, наложили се като норма на поведение (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Освобождение" Цветан Томчев ни среща с д-р Константин Гърневски - хирург, с допълнително икономическо образование. Последните 14 г. е работил в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Понастоящем е съветник в кабинета на здравния министър. Д-р Гърневски има ярко изразена позиция по горещите въпроси в историята и на деня.

„Управляващите работят с пороците на хората. При нас това нещо много силно се изрази, особено в последните 20 години.“, казва д-р Гърневски. „Това, според мен, е единственото и то е много развращаващо, защото стана норма на поведение. Много по-трудно е, и за някои изглежда безнадеждно, да работиш с добродетелите и за добродетелите на хората. Това води до тежък дисонанс в обществото.“ Още: Никола Григоров: Историята е най-важното доказателство, че над българите в Македония се извършва геноцид (ВИДЕО)

„Разсъждавайки на основата на здравия разум, стигам до някакви не много лицеприятни изводи, които са свързани особено с алчността на хората, с пороците. Всеки един го носи, нали сме хора. Ние носим и добродетели и пороци. Зависи от нас до колко можем да потиснем пороците си в себе си, да осъзнаем че това не е редно. Това важи не само в личен, но и в обществен план. Ако го пренесем в обществен план, това означава да потиснем пороците. Какви са пороците? Корупция, измами, с които ни заливат. Резултантната от това нещо е липсата на правосъдие, например. Липсата на правосъдие е олицетворение на силата на тези пороци, които са се наложили като норма на поведение.“

„Ние 89-та година навлязохме в тези обществени отношения вече покварени. Малката корупция беше повсеместна в т. нар. социалистическо общество ……. Но навсякъде това да имаш връзки, тази поквара, която социализмът насаждаше в общата уравниловка и в желанието на хората да живеят по-добре, смятаха за нещо нормално да бутнат бакшиш тук, рушвет там, за да им се свърши работата. Нямаше как да вземеш жилище, телевизор, автомобил без да имаш някъде някой. Това е начин, народопсихология, навлязла още от преди 89-та г. и не е дошла с демокрацията. Липсата на несправедливост, липсата на наказание на провинение, независимо от размера на провинението, тази безнаказаност доведе до разширяване на проблема и от малък, да го наречем кокошкарски елемент, и по-голямата част бяха такива кокошкарски неща, се превърна в основен проблем на обществото.“

За да тръгнем към положителна промяна като общество Д-р Гърневски е категоричен, че са нужни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочната мярка е свързана с непрекъсната борба срещу дезинформацията, срещу здравия разум. В близък и средносрочен план - това е борбата за справедливост, т.е. правоохранителните институции трябва да бъдат наистина реформирани, а за най-малкото провинение да има санкция, съответстваща на провинението. Третата и най-важна мярка е образованието. „Не можем да оставим децата ни да изучават съветска митология, като българска история. Това е недопустимо. изпуснали сме 30 години.“ Още: Прераждането на душата - мит или реалност? (ВИДЕО)

Защо България не е успешна в промените си по пътя към демокрацията, за разлика от другите бивши социалистически републики, защо се обезлюди българското село и България от производител се превърна във вносител, отговор на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ преобрази зоната край моста „Чавдар“ в столицата

Всеки човек има право на достоен живот

Ето кога Светият синод ще избере новия Сливенски митрополит

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com