Доц. Момчил Дойчев: Русия може да бъде победена чрез нова надпревара във въоръжаването (ВИДЕО)

2700
Доц. Момчил Дойчев: Русия може да бъде победена чрез нова надпревара във въоръжаването (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

От лятото на 2022 Атлантическият съвет в България има план за декомунизация и дерусификация на страната, напомни в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" съпредседателят на съвета доц. Момчил Дойчев. Предаването бе посветено на (гео)политическите последствия от войната в Украйна върху света и България.

Какво трябва да се направи сферата на отбраната в сферата на образованието ? "Всички български учебници по история на практика са фалшифицирани през комунистическия период. Тук според нас е необходимо да се направи една известна, аз я наричам, "интелектуална лустрация", защото всички тези висши кадри в в образованието, в политиката, в дипломатическата сфера, в съдебната власт, в прокуратурата, са свързани с бившата Държавна сигурност", категоричен е доц. Дойчев.

"Виждаме докъде доведе липсата на лустрация. Това няма да е разчистване на сметки, ние не действаме както комунистите. Просто тези хора, които са свързани очевидно с чужда държава, естестевно русия, трябва да не заемат публични длъжности. А те са и в сигурността, в администрацията, да не говорим в полицията и тайните служби. Службите пък от совя страна са свързани с прокуратурата и съда. Ние настояваме да се изпълнят тези 40 стъпки, за да се довърши работата , която беше спряна през 2001 г. за изграждане на демократични български институции". Още: Д-р Петър Величков: Книга за непознатия поет Трифон Кунев преплетена с историята на България (ВИДЕО)

Според анализатора, вследствие и на липсата на декомунизация и лудстрация, сред българския политически елит няма разбиране, че русия води срещу страната ни (засега само) пропагандна война. Затова липсва и адектватно противодействие.

В геополитически план доц. Дойчев смята, че в Украйна са се пресекли интересите на русия и Китай, а именно - да разрушат сегашната европейска и световна система система за сигуронст, която поражда еднопюсен свят, доминиран от САЩ. Но Китай преследва тази цел с "мека сила", залага на постепенното икономическо завземане на нови пазари в Южна Азия, Латинска Америка и дори Източна Европа. "Позицията на Китай е по-сложна и по-умна. Докато Путин прави нещо, което дори Сталин не си е мислил, че е възможно - да победи Америка и Великобритания в директен сблъсък ", сравнява анализаторът.

В отговор на въпрос на водещия доц. Дойчев се съгласи, че като че ли най-реалистичният начин русия да бъде принудена да преговаря за мир, е нова "надпревара във въоръжаването". "До голяма степен според мен е точно така. Вече е ясно, че неутрализирането на путинския режим не може да стане отвътре. Би следвало западните разработки на нови видове оръжия, които за разлика от руските не са само на мулт-филмчета, да влязат в действие. Западът трябва да започне действително да снабдява Украйна с въоръжения, чрез които тя да може да нанася превантивни удари по руските градове, както путин прави с украинските. Иначе остава да се надяваме на някакво чудо войната да спре тази година". Още: Анна Тертична: Заплаха и шантаж са основните инструменти на политиката на Кремъл (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Момчил Дойчев можете да гледате тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество