ДПС: 99% от ромските жалби в Европейския съд по правата на човека печелят

1899
ДПС: 99% от ромските жалби в Европейския съд по правата на човека печелят
Снимка: БГНЕС

99% от подадените жалби, свързани с правата на ромите и правата на малцинствата, са печеливши в Европейския съд по правата на човека.

Това каза народният представител от ПГ на ДПС Илия Илиев по време на обсъжданията на Годишния доклад на министъра на правосъдието за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България през 2014 г., предаде „Фокус“.

„Мисля, че има доста неща, които не са упоменати и трябва да бъдат упоменати и в зала. Във връзка с така представения доклад искам да изкажа някои свои забележки и притеснения. В доклада са представени общо 12 проблемни групи, поне така са упоменати от докладващите, които представляват така интерес като цяло на комисията или на органите, които са ги обследвали бих казал“, посочи той.

По думите му в нито една от тези 12 групи той не е намерил информация, изнесена от органите, във връзка със съдебни дела от ЕСПЧ свързани с правата на ромите и малцинствата.

„Такива дела доста има там. Колко такива дела има, колко са печеливши и колко са губещи? Ние нееднократно сме получавали критики от съда и от комитета на министрите към съвета на Европа за пропуски и за проблеми точно в тази тематика, свързана с малцинствата“, каза Илия Илиев.

Той посочи, че 99% от подадените жалби от подадените жалби свързани с правата на ромите и правата на малцинствата са печеливши в Европейския съд за правата на човека.

„Защото ние многократно сме ставали свидетели от страна на български институции и общини, които събарят жилищни постройки на роми като те и децата им остават без покрив над главите си“, коментира депутатът от ДПС.

По думите му точно за това България е получавала многократно критики от комитета на министрите към Съвета на Европа.

България ще плати още 114 000 евро заради Цветан Цветанов

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за пореден път осъди България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цв...

Илия Илиев попита министър Захариева защо тези критики и констатации ги няма във въпросния доклад.

Народният представител отбеляза, че по време на самостоятелното управление на ГЕРБ има най-много жалби. Илия Илиев посочи още, че е необходимо да се промени законите така, че да се сведе осъждането на България в ЕСПЧ до минимум.

Работим по изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за бързината на наказателния процес, заяви Екатерина Захариева.

Правосъдният министър увери, че до края на месец април Министерски съвет ще предложи промени в НПК с цел да съкрати досъдебното производство. „Забелязва се трайна тенденция за намаляване на броя на делата, по които България е страна и това е в резултат на приетите през 2012 година изменения в Закона за съдебната власт. Те въвеждат процедура по предварително споразумение и за това делата са с много позитивна статистика”, посочи Екатерина Захариева.

Във връзка с факта, че голяма част от делата, по които страната ни е осъдена в Европейския съд по правата на човека, са свързани с лошите условия за живот в затворите, Захариева посочи: „По отношение на местата за лишаване от свобода имаме план и работим по него. Аз съм убедена, че с изменението на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, което ще предложим до няколко месеца, ще отговорим и на тази голяма глава от осъдителни присъди срещу България”. „Аз съм щастлива, че работата на редица правителства и парламенти, преди мен, са извадили България от първата десетка. Там са и други европейски държави”, обясни още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com