Евробарометър: България разделена на две - половината подкрепят ЕС, другата половина - Китай и Русия

6051
Евробарометър: България разделена на две - половината подкрепят ЕС, другата половина - Китай и Русия
Снимка: iStock

България е единствената страна членка на ЕС, в която има лек спад на процента от хората, които смятат Съюза за нещо добро. Почти половината българи обаче оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Това става ясно от резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г. Почти 2/3 от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Оценки на отделните страни членки по отношение на Европейския съюз

 

 

Близо половината анкетирани българи - 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Нагласи за ползите от членството в ЕС

 

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Също така 2/3 от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.

Евробарометър: Българите са най-малко убедени, че Русия е виновна за войната

Експресно проучване на Евробарометър във всички държави — членки на ЕС, показва широк консенсус сред европейските граждани в полз...

Иначе сумарните данни показват, че 65% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).

Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приветства резултатите от проучването и заяви:

„Със завръщането на войната на нашия континент европейците отчитат сигурността, която им дава Европейският съюз. Европейските граждани са дълбоко привързани към свободата, готови са да защитават нашите ценности и все повече осъзнават, че демокрацията вече не може да се приема за даденост.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com