Федерация "Култура" към КТ "Подкрепа": Протестът продължава

3482
Федерация "Култура" към КТ "Подкрепа": Протестът продължава
Снимка: Actualno.com

В съобщение до медиите от Федрация "Култура" към КТ "Подкрепа" заявяват, че протестът им продължава.

"Днес, 15 февруари 2022 г., в интервю по Нова телевизия Любомир Каримански – председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, обеща увеличение с 12 млн. лв. на бюджета за музеите и галериите – половината от поисканото от нас увеличение спрямо миналата година, както и евентуално допълнително увеличение при актуализацията на бюджета през юли. Така, каза Каримански, исканията ни щели да бъдат удовлетворени и нямало да има протести", се казва в съобщението.

"През последните години се наслушахме на много подобни обещания, които не бяха изпълнявани. Но дори този път поредните обещания да бъдат изпълнени в съответните параметри, още отсега трябва да кажем, че и при това положение парите няма да стигнат за нормалното функциониране на музеите и галериите. Освен това не чухме дори обещание за увеличаване на средствата за библиотеките с регионален характер", пишат синдикалистите.

"Все пак – благодарим за обещанията, които, надяваме се, няма да останат „голи“, но в същото време заявяваме твърдо, че ще продължим с протестните си действия в цялата страна, до окончателното приемане на Закона за бюджета. Нашите искания са справедливи и изключително важни за развитиета на нацията ни, защото се отнасят до запазване на културата, без която не може да има и нация", заявяват културните дейци.

Ето и основните им искания:

1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

В София затварят кина, музеи, галерии и библиотеки

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, сценични прояви, занятия от ...

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

И в Сливен работещите в музеите и галериите излизат на протест

Работещите в музеите и галериите в Сливен се включват в протеста на 24 ноември, съобщиха от пресцентъра КТ "Подкрепа".  Те настоя...

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представянионлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com