Филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев” ще има премиера на голям екран с подкрепата на Kaufland

1806
Филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев” ще има премиера на голям екран с подкрепата на Kaufland
Снимка: Кауфланд

Филмът „Да бъдеш Христо Пимпирев” за именития полярен изследовател, развял първи българското знаме на Южния полюс, ще бъде излъчен за първи път на голям екран. Прожекцията ще се състои на 11 октомври в кино „Одеон“ с подкрепата на Kaufland България. Събитието е част от панорамата „Кино с кауза“ на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri, на който компанията e партньор.

Сценарист и автор на филма е журналистът Мария Чернева от БНТ. Филмът ще потопи зрителите в красотата на Антарктида и ще разкаже за пътя на българския учен до Ледения континент. На 11 октомври в кино „Одеон“ проф. Пимпирев лично ще представи филма, както и новата си книга „Антарктическия стопаджия”, писана в съавторство с Иглика Трифонова. На събитието ученият ще разкаже повече и за предстоящата българска полярна експедиция.

Cinelibri e първият кино-литературен фестивал в България и тази година ще има своето девето издание от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Под мотото "Метаморфози" фестивалната селекция ще представи повече от 60 кинозаглавия с отличия от Кан, Венеция, Берлин, Торонто и други престижни фестивали.

Kaufland е партньор на събитието и на панорамата „Кино с кауза“, в която ще бъдат излъчени филми, ангажирани с наболели проблеми на нашето съвремие. Подкрепата на ритейлъра за събитието е в контекста на ангажимента на компанията да подпомага българските полярни експедиции.

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на кораба, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com