Гергьовден ще бъде украсен с музикален военен парад

43083

За първи път тази година в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия ще има музикален парад на военните духови оркестри, предаде БГНЕС.

Със свободен вход за всички софиянци и гости на София от Националната гвардейска част (НГЧ) обещават да бъде интересно за всички, които изберат тази вечер в 19 часа да бъдат в зала "Арена Армеец София".

Всъщност както командирът на НГЧ полк. Боян Ставрев каза - тази година в отбелязването на Денят на храбростта и празника на армията много от нещата ще се случат за първи път. Едно от тях е имено парадът на духовите оркестри с международно участие. На него са поканени както оркестрите от нашата армия, така и тези от Сърбия и Гърция. Гвардейска формация също ще вземе участие. Досега в навечерието на празника се правеше концерт в зала 1 на НДК, но от НГЧ предложили на министъра на отбраната тази година да бъде по – различно от всичко, което досега се е случвало.

"Това е едно изключително предизвикателство пред нас, но аз се надявам, че залата ще бъде пълна, дори и препълнена и се надявам, че зрителите няма да съжаляват, защото ще присъстват и едни от най – добрите солисти", разказа полк. Ставрев. В Арена Армеец ще пеят Орлин Горанов, оперната прима Еделина Кънева и Крисия Тодорова.

И докато в Германия например, където гостували нашите гвардейци - такива форуми се организират за около година, то у нас се заемат да направят тази организация за един месец. "Ние знаем какво правим и знаем какво трябва да покажем. Всеки един детайл, всяка една стъпка трябва да бъде добре осмислена, защото тя е комбинирана със звук, светлина, изпълнение, така че ние нямаме право на грешки", каза командирът на гвардейците.

В продължение на месец тренирали всеки ден по 8 часа, за да покажат, че армията има ресурс, че НГЧ наистина е един от живите символи на нашата държавност. Успоредно с това НГЧ до голяма степен ще организира и парада, който е на 6 май.

"Искаме да покажем най – доброто от себе си, защото НГЧ е един от символите, тя е витрината на Българската армия, на нашата държава. Ние искаме да покажем, че сме истински гвардейци и това е нашето призвание, да демонстрираме най – добрите войнски ритуали, да съхраним нашите традиции", каза полк. Ставрев.

Гвардейците ще покажат и спектакъла Искри. При него те демонстрират хватки с карабините. Блокът, който навлиза е от 36 гвардейци, отделно има четирима, които правят по-сложните хватки с хвърляне и размяна на карабини. Основните хватки, които използват са около 7-8, комбинациите от тях обаче са различни, в различна форма на блока, под различна музика и така те са различно сложни, защото както казва капитан Кирил Маринков, една хватка може да се изпълни при едни обстоятелства и да е лесна, при други да е доста сложна.

Българските гвардейци правят много неща, които другите в други държави не правят. "Духът на шоуто на българските гвардейци изключва пренатрупване с жонгльорски изпълнения и атракции от този род, но с униформата, с тежката гвардейска крачка, със строева крачка и с движенията по блокове и разделяне, даваме една специфичност на нашата гвардия, която представлява точно гордостта на нашия народ –честта и храбростта му", каза капитанът и посочи, че това е и посланието на спектакъла. След военния парад на 6 май на площад "Александър І" ще се проведе церемония-спектакъл "Искри".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com