Гражданска организация: Спрете строежа на Лъвов мост

19996
Гражданска организация: Спрете строежа на Лъвов мост
Снимка: БГНЕС

Строителството на кръстовището на две нива на Лъвов мост трябва да бъде спряно. Това заяви в Националния пресклуб на БТА арх. Димитър Димитров от Граждани за устойчиво развитие. Според него още утре строителството може да бъде спряно и да започне подготовка по преработване на проекта.

Реконструкцията на кръстовището може да бъде извършена на двойно по-ниска цена, а не за 26 млн. лв., твърди архитектът. Той е на мнение, че времето за ремонта на Лъвов мост също може да бъде намалено два пъти, информира БТА. Вместо да се строи естакада, е по-добре да се направи площад, около който да могат да се правят само леви завои.

Археолозите са открили монети при разкопките на "Лъвов мост"

Има открити монети при разкопките на „Лъвов мост”. Те са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за...

Ремонтните работи трябва да бъде прекратени и заради откритите части от зид на основа на римски мост, монети и керамични съдове, посочи Димитров. Той каза, че строителството се извършва без да са направени предварителни археологически проучвания на терена.

От Столичната община заявиха за БТА, че екип от археолози следи от самото начало строителните дейности на Лъвов мост.

Има открити монети при разкопките на Лъвов мост. Те са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история на София. Това коментира вчера Надежда Кирова, директор на Общински културен институт „Музей за история на София.

Налага се част от разкопките на Лъвов мост да бъдат отново покрити, тъй като има опасност за живота на археологическия екип. Това каза още пред „Фокус” Кирова. Тя добави: „Някой да се развика, че се нарушава археологията, при наличие на археологически екип, при подписан договор, издадено разрешение, не виждам, защо трябва да се създава такова напрежение. Обади ми се снощи, ръководителят на проучването много притеснен, каза не искам да го научите от медиите. Има си археологически екип, който си прави проучването. Имат над 1000 снимки, направени до момента. Самата аз бях в събота, за да видя какво са открили до момента. Нищо нередно не се извършва там”.

Ремонтът на Лъвов мост приключва в срок

Изграждането на кръстовище на 2 нива на Лъвов мост в София ще приключи в срок до края на октомври. Това обясни столичният кмет Йорданка...

В момента разкопките са в своето начало и се налага част от това, което са разкрили, да бъде покрито с пясък. „Отгоре виси колектор, който е част от стара канализация и напрактика е опасно да продължат проучването. Така, че разкритите обекти, ще бъдат покрити с пясък, за да не бъдат нарушени и след като бъде премахнат колектора, ще продължат с разкриването”, обясни Кирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество