Хиляди деца чакат за ясли в София, увеличават броя малчугани в групите

4493
Хиляди деца чакат за ясли в София, увеличават броя малчугани в групите

Столичната община най-накрая призна, че 5500 деца не са приети в яслите в рамките на общинските детски градини и затова ще увеличи местата във всяка група. По предложение на зам.-кмета Тодор Чобанов комисията по образование към СОС прие в яслена група да се допускат до 23 деца.

Докладът е в съответствие с Наредбата за финансиране на детските градини на МОН, която бе изменяна два пъти през изминалата година. Първата промяна допусна до 2 деца над максималния прием от 18 в група, а по-късно бе решено да бъдат вкарани по още трима малчугани, пише в. "Монитор".

При сериозния недостиг на места: Лъже ли Столична община, че ще строи нови детски градини?

Въпреки сериозният проблем с негостига на места в столичните ясли и градини, най-натоварените райони отново не биват включени в сметкит...

Наднормен прием ще има само при условие, че средната месечна посещаемост в три поредни месеца е под 12 деца, има условия за отглеждането им според правилата на здравното министерство и при наличие на недостиг на места в съответния район.

Няма да бъде назначаван обаче допълнителен персонал, защото наличният се справял с максималната натовареност, която преди била от 30 деца, обоснова се зам.-кметът. В момента за децата в една яслена група се грижат медицинска сестра и помощник-възпитател на смяна.

Според Чобанов 700 деца ще бъдат приети допълнително след доклада му през май, когато е първото класиране за забавачките.

Той припомни, че през настоящата учебна година общината се е съобразила с искане на родители, които са настояли да се спазват ограниченията на бройките за прием на МОН и заради това в ясли не са били записани 2000 деца.

Увеличава се броят на детските ясли

Увеличава се броят на самостоятелните детски ясли, както и на местата в яслените групи в детските градини. Това става ясно от данните...

Децата на работещи родители и студенти ще получават повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли. Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. От общината имат намерение да затегнат още контрола при приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания.

Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група, вместо до 5. Директорите на яслите ще бъдат задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата пък ще трябва да се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения.

Вносителите на доклада предлагат и нововъведения. Първото е документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

Броят на местата в детските ясли се е увеличил с 1,8% за година

Броят на местата в детските ясли се е увеличил с 571 (1.8%) за една година, а обхватът на децата към края на 2016 г. е 16.4%, показват ...

"С всички промени се цели създаване на точни правила по регистриране, кандидатстване, класиране, записване, преместване и отписване на децата в общинските ясли. Измененията на правилата ще доведат до прозрачен и отворен механизъм за приема, както и контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване", посочва се в мотивите на вносителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...