Хиляди хора се включиха в София прайд 2017 (Снимки)

18640
Хиляди хора се включиха в София прайд 2017 (Снимки)

Няколко хиляди души се включиха в тазгодишния София прайд. Обстановката е спокойна, шествието е съпровождано от много полиция, съобщи репортер на Actualno.com.

Участниците са от различни възрасти. Доста от хората от жилищните сгради по маршрута на шествието също го приветстват и махат с ръце.

Искаме десетото юбилейно издание на София прайд да се запомни с най-голям брой участници досега и с възможно най-голяма подкрепа от страна на различни институции, дипломатически мисии и НПО-та, заяви Моника Писанкънева, представител на организационния комитет на София прайд, предаде БГНЕС. Тя обясни, че за първи път има над 20 фирми, които подкрепят Прайда, които окачили знамето на дъгата. „Имаме по-голяма подкрепа от страна на бизнеса и се надяваме тя да се разширява. Имаме някои политици, които традиционно ни подкрепят, като представители на някои партии, които за съжаление не са в парламента, но от парламентарно представените не сме получили писма за подкрепа”, посочи Моника.

Тя бе категорична, че мерките за сигурност са достатъчно строги и по време на шествието няма да има застрашаване на сигурността. „Искаме да прогоним предразсъдъците. Искаме да разширим малко представата за толерантност и толерирането на разнообразието. Ние живеем в 21 век и не можем да очакваме със същите ценности, с които сме живели в 19 век, да се справяме и днес”, категорична бе тя.

Йордан Манчев и Саня са едни от близо трите хиляди души, дошли на шествието. Те са дошли да уважат събитието, защото са съпричастни с него. Според Йордан всички хора трябва да имат равни права. „Всички хора трябва да имат равни права, но не се стараем да ги подсигурим на всички и ги потъпкваме“, допълни Йордан.

Михаил Стаменов обясни от своя страна, че е на Прайда, за да подкрепи хората с различна сексуална ориентация, които вярват в себе си. „Аз излязох на 14 години и знам какво е хомофобия и знам какво е светът да те мрази. Много ме е страх в момента, но не смятам, че страхът е правилното нещо, което ще ни води към правда и нашето себеосъзнаване. Страх ме е от ограничеността”, сподели той.

Пол Найденов, единственият до момент открит интерсекс човек в България заяви, че за интерсекс хората признаването на разнообразието е въпрос на оцеляване. „Ние биваме подлагани на съмнителни от морална гледна точка процедури, медицински експерименти. Интерсекс означава да бъдеш роден с тяло, което не съвпада с типичното за мъж или жена. Това не е нещо, което се избира“, посочи Найденов.

Тази година той е успял да постигне лична победа - да смени документите си и там да пише това, което той иска. „В София някои хора са успели да намерят мястото си, да се чувстват свободно, да не се крият, но това не е така в провинцията. Там още има случаи, когато хората са преследвани като животни”, категоричен бе Пол.

Старт на събитието бе дадено с няколко официални приветствия. Едно от тях направи заместник-кметът на Амстердам, който заяви: „Третирайте всички хора равно! Надявам се следващата година не аз да седя тук, а вашият кмет”. Йорданка Фандъкова не присъства на шествието.

Срамно е, че гей парадът още ни пречи

В София гей парад се прави вече почти 10 години. Човек би си помислил, че 10 години са достатъчни, за да се реши един казус, да се прие...

Сред официалните гости на Прайда бяха посланиците на Великобритания и Израел и представители на редица чужди дипломатически мисии у нас.

Властите в Истанбул забраниха провеждането на гей парад

Властите в най-големия турски град Истанбул съобщиха, че няма да разрешат провеждането на ежегодния гей парад, планиран за по-късно тоз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата "Спасените: 20 години история" в Европейския парламент

Ясно е кога ще бъде избран нов патриарх на България

Сдружение: КЗП не защити потребителите в казуса с мобилните оператори

ОББ се включва в Европейската седмица на парите от 18 до 24 март

Влакови композиции с военна техника ще преминат през страната

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизнес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com