ИКЕА България отново „облича“ розово срещу тормоза в училище

974
ИКЕА България отново „облича“ розово срещу тормоза в училище
Снимка: ИКЕА

За поредна година ИКЕА България подкрепя инициативата Ден на розовата фланелка – вълна на солидарност срещу тормоза в училище. Тази година денят се отбелязва на 28-ми февруари, а целта на шведската компания е да надгради досегашните си усилия, като създаде активна дискусия и повиши осведомеността за проблема, свързан с насилието в училищата в страната.

МОН и УНИЦЕФ отчитат ръст на тормоза в учебна среда – през 2022-2023 г. са регистрирани над 3300 случая на физически и вербален тормоз над деца. А според национално представително  проучване, проведено от УНИЦЕФ България, всяко второ дете у нас е преживяло някаква форма на насилие. Според последните резултати от PISA 2022 (програма за международно оценяване на учениците) около 20% от момичетата и 24% от момчетата съобщават, че са били тормозени поне няколко пъти месечно.

Под надслов „Положението не е розово, но може да бъде“ и посредством илюстративна онлайн кампания, ИКЕА поставя акцент върху важността на проблема, като използва своята платформа, за да сподели няколко основни стъпки в посока качествено общуване и спокойна атмосфера у дома – мястото, на което се формират ценностите, отношението и поведението на децата. Част от кампанията е и 7-годишната Бояна, която чрез изкуството си предаде основните послания в кампанията.

Рисунките на Бояна ще бъдат разположени също в магазин ИКЕА София, в детските стаи от шоурума и ще препращат към информация за инициативата, насочвайки вниманието на посетителите към проблема с насилието и възможните първи стъпки за неговото разрешаване. В знак на съпричастност служителите на магазина ще бъдат облечени със специални розови фланелки, отново изрисувани от младата художничка.

И тази година заставаме зад инициативата Ден на розовата фланелка като част от глобалната стратегия на ИКЕА да защитава правото на всяко дете по света да играе и да се развива в защитена среда, без насилие. Продължаващите притеснителни статистики ни провокираха да потърсим нови начини, чрез които да надградим досегашните си усилия и да повишим осведомеността сред обществото за проблема, като дадем платформа за няколко малки, но важни стъпки за превенция, започващи от домашната среда, която е важна за детето“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.

Кампанията за Деня на розовата фланелка е част от дългосрочния ангажимент на ИКЕА за създаване на безопасна среда за децата. Като част от тази мисия, брандът подкрепя програмата на УНИЦЕФ и МОН „Стъпки заедно“, чиято основна цел е създаване на позитивна среда и превенция на тормоза в училище. ИКЕА България е партньор на програмата още от 2019 г., обзавеждайки специални зони за почивка, игра и споделяне в пет пилотни училища в страната под надслов „За по-добра игра. Заедно.“

Към края на 2023 г. по програмата „Стъпки заедно към училище без насилие“ над 3000 ученици от 1-12 клас са взели участие в работилници за развиване на социално-емоционални умения, като 100 от тях са преминали специално обучение за „Миротворци“, за да разрешават конфликти и да помагат на свои връстници. 40 ментори от 22 области на страната са подготвени да оказват подкрепа на училищата, 605 учители, психолози, педагогически съветници и директори са преминали обучения да прилагат работилниците за класа и как да въвеждат възстановителни подходи в училище, а над 500 родители са участвали в тематични родителски срещи и общностни събития.

"Проучване на УНИЦЕФ показва, че близо 40% от учениците съобщават за насилие в училище. И докато данните показват повишена чувствителност и смелост да се докладва за насилие, те също подчертават, че са необходими допълнителни усилия за осигуряване на положителна и приобщаваща училищна среда. Проблемът с насилието е многопластов и за да се справим с него, е важно да бъдем солидарни и да работим заедно на всички нива – с родителите, с учителите и с учениците. Този подход на сътрудничество е централен в програма "Стъпки заедно", но той изисква време и допълнителни инвестиции. Тази учебна година УНИЦЕФ разширява обхвата на програмата, като ще подкрепи с ментор всяко училище, което заяви своето желание да се включи на bulgaria@unicef.org", заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

* УНИЦЕФ не се обвързва и не препоръчва конкретни продукти или услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com