Институтът за пътна безопасност: Зелената мигаща светлина е намалила катастрофите наполовина

1857
Институтът за пътна безопасност: Зелената мигаща светлина е намалила катастрофите наполовина
Снимка: iStock

Мигащата зелена светлина беше въведена експериментално преди повече от 8 години в град София, след което същата беше въведена в Стара Загора, Варна и Пловдив. По данни на Столична община след въвеждането й катастрофите на кръстовища в град София са намалели наполовина. Това съобщиха от Института за пътна безопасност.

През този период шофьорите придобиха навик да очакват зелената мигаща светлина преди да се появи жълтата. Зелената мигаща светлина дава допълнителна информация на всички шофьори, на базата на която те могат да предприемат безопасно поведение, съобразно разстоянието на което се намират от кръстовището. По презумпция, колкото е по-информиран един шофьор за това, което предстои да се случи на пътя, толкова по-малка е вероятността да допусне грешка. На практика използването на зелената мигаща светлина се превърна в едно добро решение, което бе възприето положително от всички шофьори, уточняват още от организацията.

Пандемия от катастрофи в България видя пътен експерт

Това, което се случва през последните два месеца и половина е пандемия от тежки пътнотранспортни произшествия. От началото на май има 1...

Експерти на Института за пътна безопасност през 2018 г. сигнализираха Столична община и МРРБ, че мигащата зелена светлина не е уредена нормативно. Действия и от двете страни не бяха предприети и сигналите на ИПБ бяха игнорирани, защото една и съща политическа партия управляваше правителството и големите общини в България (Гарван гарвану око не вади). След промяната на политическата среда през 2021 г. Станахме свидетели на политическо противопоставяне, за което цената я плащаме всички ние, които се движим по пътищата на България. Изведнъж МРРБ реши да се разпореди зелената светлина да бъде премахната вместо да положи усилия и да уреди нормативно тази добра практика, която беше възприета положително от всички. Министърът на регионалното развитие и благоустройство отговаря за наредбата, касаеща светофарите, припомнят от ИПБ.

"За нас експертите на ИПБ е учудваща активността от страна на МРРБ по този въпрос и липсата на реакция по десетките сигнали за обезопасяване на опасни пътища в страната. Настояваме това решение да бъде преразгледано по най-бързия начин, като се създаде работна група, която нормативно да уреди зелената мигаща светлина.", призовават от организацията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...